Autorul cărții “Building Personal Leadership” Joe Farcht descrie leadershipul personal ca abilitatea de a-ți limpezi mintea și de a-ți seta o direcție clară și precisă pentru viață, de a te dedica complet acelei direcții și de a face un set de acțiuni determinate pentru a obține sau realiza ceea ce ți-ai propus.
Noi considerăm că toată lumea beneficiază din dezvoltarea abilităților de leadership personal, iar fără această abilitate intrinsecă nu poți fi cu adevărat un lider echilibrat, cu încredere puternică în sine și care poate conduce o echipă către rezultatele și obiectivele dorite.
Pentru a vă dezvolta abilitatea de leadership personal, mai întâi este necesar să vă creați o filosofie reală, pe care o putem defini ca:
- Fundația personală sau credința în natura umană;
- Un sistem particular și personal de gândire;
- O activitate pe care oamenii o întreprind atunci când încearcă să înțeleagă adevăruri fundamentale despre ei înșiși și despre lumea înconjurătoare.
Astfel, putem extrage câteva idei importante despre filosofia leadershipului personal:
- Filosofia este personală. Nu există corect sau greșit.
- Filosofia este alegerea ta. Poți face o alegere în mod intenționat, bazată pe reflecție și determinare sau poți face o alegere neintenționată, iar atunci ai o filosofie accidentală, vagă și neclară celor din jur, neclară poate chiar și pentru tine.
- Filosofia leadershipului personal reprezintă fundația de la care pornești în alegeri și acțiunile pe care le desfășori. Un centru solid îți oferă claritate în luarea celor mai bune decizii.
Toți liderii de succes cu care am avut contact își cunosc filosofia de leadership personal și o comunică în fiecare zi în mod autentic prin tot ceea ce zic și ceea ce fac.
“Stand upright, speak thy thoughts, declare | The truth thou hast, that all may share. | Be bold. Proclaim it everywhere. | They only live who dare.”
Voltaire
Pentru a vă cunoaște calea și pentru a vă regla ”busolele interne”, acordați-vă suficient timp pentru a afla cine sunteți cu adevărat, care vă sunt valorile personale și prioritățile în viața, astfel încât să dobândiți un nivel ridicat de cunoaștere de sine, al încrederii în sine și o eficiență crescută ca lider.
Pentru a se concretiza, puteți să vă notați filosofia de leadership personal, care să includă:
- valorile de bază după care vă ghidați;
- așteptările pe aveți de la cei din jurul vostru;
- la ce pot cei din jur să se aștepte din partea voastră;
- cum veți evalua performanța.
Auto-Sabotarea
”Îmi spun asta mie însumi: când te simți zdrobit, cei din jurul tău arată bolnavi. Atunci când strălucești, întunericul se transformă în lumină neagră. Dacă te doare, chiar și confortul te rănește. Pe măsură ce prosperi, eșecurile tale se dovedesc a fi exact ceea ce trebuie, perfecte.”
– Bahauddin, The Drowned Book: Ecstatic And Earthy Reflections Of The Father of Rumi
În cei 18 ani din activitatea noastră am întâlnit multe persoane care aveau comportamente și/ sau gânduri de auto-sabotare. Aceste comportamente și modele mentale îi opreau din ceea ce își doreau să realizeze, fiind reticenți în a face față cu încredere noilor provocări sau cum afirmă Sigmund Freud: identitatea noastră versus ego-ul nostru se manifestă prin șabloane de auto-sabotare.
Să luăm exemplul lui Andrei. Andrei este un manager aflat la începutul călătoriei sale către performanță, având 2 ani de experiență în acest rol, unde a obținut rezultate remarcabile, peste media din organizația respectivă. De curând a primit o provocare nouă de la managerul lui direct, un obiectiv care aparent pare imposibil de atins, iar prima lui reacție a fost de a abandona proiectul.
Pentru a atinge acel obiectiv, Andrei este conștient că are nevoie de abilități noi de leadership personal, pentru a învăța cum să-și seteze un mod de gândire orientat către rezultat, cum să-și dezvolte încrederea în forțele proprii și să-și mențină o stare mentală pozitivă, pentru a-și coordona și motiva echipa în vederea atingeri acelui obiectiv, fără a se îndoi de abilitățile lui personale.
Pentru a ști ce abilități noi îi sunt necesare și pentru a face față tuturor provocărilor pe care le întâmpină fără a avea neîncredere în abilitățile lui, Andrei dorește să-și dezvolte o filosofie de leadership personal care să îl încurajeze să fie autentic, care să îl reprezinte și care să îl ajute să acționeze dintr-o poziție de putere.
Cum poate Andrei să se oprească din a se auto-sabota?
- Să înțeleagă faptul că regretele sunt mai dăunătoare decât eșecurile;
- Să identifice motivul pentru care se auto-sabotează;
- Nu trebuie să piardă din vedere obiectivul final;
- Să învețe să accepte existența evitării/ abandonului și să se concentreze pe calea sa;
- Să învețe să aibă încredere în ghidul interior;
- Să îsi amintească mereu că răbdarea și încrederea sunt cei mai buni prieteni ai săi.
Înscris în programul Călătorie spre performanță, Andrei a stabilit împreună cu consilierul său personal de dezvoltare că își dorește să-și dezvolte abilitățilele de leadership, iar pentru asta au stabilit că este necesar sa atingă pentru început aceste subiecte:
a. Management – ce tehnici și procese are nevoie sa învețe și să practice astfel încât să reușească
b. Atitudine față de alții – să învețe să îi considere pe colegi la fel de importanți ca pe sine (nu mai mult sau mai puțin importanți)
c. Atitudine față de sine – să exerseze integrarea și folosirea celorlalte două direcții, devenind conștient de limitările propriei minți.
Vrei să-ți dezvolți și tu aceste abilități? Nu ezita să ceri ajutorul și contactează-ne direct aici pentru a avea o discuție de explorare cu unul dintre coachii RoCoach: https://coaching.ro/contact/
buna seara, care sunt conditiile de participare la acest seminar? multumesc,Oana
Buna seara doamna Gheorghe! V-am trimis pe email toate detaliile de participare. Va multumim pentru interes!
Doresc si eu conditiile de participare la acest seminar.
Salut Simion! Ti-am trimis detaliile pe email 🙂