Q&A cu Mihai Stănescu

Începem o nouă serie de Q&A cu Mihai Stanescu, CEO RoCoach. L-am întrebat despre ce îl provoacă, ce îl motivează și ce îl ajută să se relaxeze, iar astăzi aflăm primele sale răspunsuri.

Q: Care sunt principalele obiective pe care le ai în vedere atunci când lucrezi cu un client?

Relația de Coaching cu un lider este o relație profundă și intimă, în sens psihologic. De aceea, obiectivele mele gravitează în jurul bunăstării raționale și emoționale ale clientului cu care lucrez. De obicei, viața unui manager de companie devine mai ușoară când învață să delege autoritatea corect, când crește cantitatea și calitatea deciziilor sale și când își formează o echipă de management în care are încredere deplină.

Dacă vorbim de un client antreprenor, la obiectivele mele se adaugă și construirea capacității de a guverna – una sau mai multe companii sau grupuri de companii -, de a gestiona eficient sistemul mai mare din care face parte business-ul și nu în ultimul rând creșterea rezistenței la stres.

Cu toate acestea, obiectivele clientului sunt cele importante. Ele primează întotdeauna in relația cu mine.

Q: Care a fost cea mai mare provocare cu care te-ai confruntat într-o sesiune de coaching și cum ai depășit-o?

Cea mai mare provocare cu care încă mă confrunt după 20 de ani este că îmi văd clienții mai buni decât se auto-evaluează ei. În primele ședințe este mai dificil să “cobor” la “înălțimea” unei evaluări care pare onestă și asumată, însă este doar o sub-evaluare a potențialului.

Aici se impune o precizare: nu lucrez și nu am lucrat cu persoane care cred despre ei că sunt posesorii ultimi ai cunoașterii și abilitaților dintr-un domeniu. În mod evident, acești oameni nu au nevoie de unul ca mine.

Q: Ce te motivează cel mai mult în calitate de coach și ce îți aduce satisfacție în munca ta?

Am norocul să lucrez exclusiv cu oameni extrem de inteligenți și echilibrati emoțional.Clienții mei sunt plini de energie pozitivă, chiar dacă adeseori greutatea responsabilității conducerii este foarte mare.

Satisfacția cea mai mare este atunci când își ating țelurile mai bine și mai repede decât se așteptau (ei sau sponsorii lor).

Q: Care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confruntă clienții tăi și cum îi ajuțisă le depășească?

De cele mai multe ori, managerii cu care lucrez întâmpină mari dificultăți în a face o schimbare majoră. Fie că e vorba de o transformare a întregii organizații, a echipei de Board, sau “numai” de a păși înainte cu încredere într-un viitor propriu.

Obișnuiesc să le spun că ceea ce fac eu se poziționează “de la bine la mai bine”. Implicit,problemele cu care se confruntă sunt privite ca oportunități în a deveni mai bun. Iar acest proces nu poate fi dus la capăt fără multe încurajări, cel puțin un cap limpede, umor și detașare.

Q: Ai vreo pasiune sau hobby secret pe care nu mulți oameni îl știu despre tine?

A: În ultimii ani am dezvoltat o pasiune nouă și foarte puternică, în a studia istoria, cultura și spiritualitatea bizantină. Citesc cât și cum pot, de cele mai multe ori noaptea (după ce adorm copiii).

Pentru mine este fascinantă existența și evoluția Imperiului Roman întors la rădăcinile culturii sale – majoritatea covârșitoare fiind grecești – și supraviețuind un mileniu prin schimbări aproape permanente. Mai ales din perspectiva a ceea ce numim astăzi “Leadership”.

Q: Cum îți petreci timpul liber și cum te ajută aceste activități să îți menții echilibrul și să te relaxezi?

În ultimii ani, timpul meu liber este dedicat complet familiei și prietenilor apropiați. Ieșim la plimbări lungi, avem dialoguri pline de sens și ne conectăm direct la ceea ce înțelepții numesc “bucuria vieții”.

Un alt interval important din timpul meu liber este timpul de reflecție/meditație. Fără excepție, clienții cu care lucrez se confruntă cu situații complexe și deseori destul de …încurcate. Ca să îi pot ajuta, am nevoie de o minte limpede și de un fel de ordine implicită a lucrurilor. În fond, singurul comportament care crește capacitatea de conducere de oameni este…reflecția. Să stai să te gândești la ce ai făcut și la ce vei face.

Q: Care a fost cea mai memorabilă călătorie pe care ai făcut-o și cum te-a influențat această experiență?

Am fost in Africa, acum mulți ani. Acolo am simțit că mă conectez cu “leagănul civilizației umane” și, mai profund, cu mama Natură. Asta m-a schimbat definitiv, ca om. Am înțeles măreția elefantului, grația girafei, focusul  leopardului, agilitatea cimpanzeului și calmul leului. Până atunci eram conectat “doar” cu inteligența și spiritul jucăuș al delfinului. De atunci mi-am promis să fac tot ce pot să prețuiesc și să protejez Viața.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to Top