cum-ceri-ajutor

Cum să ceri ajutor la locul de muncă?

Cu toții avem nevoie de ajutor când suntem la locul de muncă, dar nu este întotdeauna ușor să ceri acest lucru. Indiferent cât de departe ai ajuns în carieră, ți s-ar părea o demonstrație de incompetență, de slăbiciune dacă rogi pe cineva să te ajute. Însă, căutarea de sprijin nu înseamnă slăbiciune. Mai degrabă, anume acest aspect face diferența dintre eșec și succes. Știind cum să ceri ajutor la locul de muncă poți preveni întreaga organizație de la efectele unor greșeli care pot fi costisitoare. Astfel, folosirea abilităților altor persoane poate aduce beneficii atât la nivel individual cât și la nivel de organizație. 

În cadrul acestui articol ne propunem să analizăm cum și când să cerem ajutor la locul de muncă și cum să o facem corect. 

Când putem cere ajutor? 

Într-un loc de muncă dinamic nu ai cum să ceri ajutor tot timpul, Și desigur, s-ar putea să nu arate bine dacă trebuie să o faci din nou și din nou. Prin urmare, de unde poți ști dacă ar trebui să cauți sprijin sau te descurci singur? Începe prin a-ți pune următoarele trei întrebări: 

  1. Este responsabilitatea mea? 

În primul rând ia în considerare dacă sarcina care îți dă prea multe bătăi de cap este într-adevăr responsabilitatea ta și dacă ai abilitățile și cunoștințele necesare pentru a o putea finaliza. Este mai bine să vorbești mai devreme decât să riști să faci treaba prost sau să faci greșeli care vor avea nevoie de mult timp și resurse pentru a le remedia mai târziu. 

În cazul în care sarcina aparține în mod clar altcuiva, spune despre acest lucru, explicând în mod clar și politicos punctul tău de vedere. Sau poate exista situația în care responsabilitățile tale sunt neclare sau nu ești suficient de bine echipat pentru a îndeplini o sarcină, e momentul să ceri sfatul managerului tău pentru a clarifica aceste aspecte. 

  1. Care este timpul de care dispun? 

Termenele limită dictează adesea cât de mult timp ai la dispoziție pentru a face față tuturor task-urilor pe care le ai de făcut. Dacă ai nevoie să îndeplinești o sarcină rapid, dar nu ești sigur cum să o faci, cel mai probabil va trebui să ceri ajutor imediat. Dacă ai mai mult timp la dispoziție și celelalte angajamente îți permit acest lucru, e posibil să rezolvi task-ul singur sau o poți face alături de un alt membru al echipei. 

  1. Care sunt opțiunile mele? 

Este o idee bună pentru început să iei o pauză și să iei în considerare opțiunile pe care le ai la dispoziție înainte de a implica alte persoane. Multe task-uri sunt mai ușor de rezolvat decât par la prima vedere. Deseori este nevoie doar de obținerea unei idei despre cum trebuie abordată o problemă sau de informații succinte pentru a putea finaliza task-ul respectiv. 

De asemenea, îți recomandăm să explorezi soluții mai creative, cum ar fi schimbarea modului tău de lucru sau automatizarea anumitor aspecte în timpul lucrului pentru a îmbunătăți eficiența. Aceasta arată inițiativă și poate economisi timp sau rezolva probleme pe termen lung.

Deci, ai grijă să nu treci cu vederea soluțiile ușoare sau să complici o situație căutând ajutor prea devreme. Dar nu aștepta atât de mult încât problemele să devină dificil de rezolvat pentru că nu doar tu vei suporta consecințele, ci întreaga organizație. 

Cui ar trebui să ceri ajutor? 

Atunci când ești la începutul carierei cel mai probabil managerul, mentorul sau un coleg de muncă va fi prima persoană de contact la care ai putea să apelezi. Însă, dacă ai un o funcție de senior în organizație, poate părea mai complicat să ceri ajutor de la cineva, mai ales dacă de obicei tu ești persoana care are toate răspunsurile. Însă, există și în această situație o mulțime de opțiuni. Ai putea vorbi cu cineva care e într-o poziție superioară în ierarhia organizației sau poți colabora cu alt manager senior ca și tine. Acesta este un mod excelent de a-ți demonstra conștientizarea priorităților, abordarea strategică și angajamentul față de companie. De asemenea, s-ar putea să existe șansa de a îmbogăți experiența unui coechipier cu mai puțină experiență. Dacă acesta este echipat pentru a face ceea ce ceri și are capacitatea de a ajuta, aceasta ar putea fi o oportunitate valoroasă pentru amândoi.

Indiferent de cum alegi să procedezi, de obicei este mai bine să ceri ajutor altor membri din echipa din care faci parte sau din rețeaua profesională. În primul rând ia în considerare oamenii care sunt pe un nivel ierarhic asemănător cu al tău în organizație. Apoi gândește-te la alte persoane, pe baza a ceea ce știi despre accesul lor la resursele, cunoștințele sau abilitățile de care ai nevoie. 

3 moduri eficiente în care poți cere ajutor 

Lipsa de colaborare și de cooperare din cadrul organizațiilor este o problemă pe care mulți lideri o scot în evidență. Dar, după cum am menționat mai sus, existența acestei situații nu este generată de refuzul angajaților de a ajuta pe ceilalți ci de faptul că majoritatea oamenilor pur și simplu nu cer sau nu vor cere ajutor. De ce se întâmplă acest lucru? În primul rând, cererea de ajutor este adesea percepută ca un semn de slăbiciune sau ignoranță, ceea ce implică faptul că cineva nu își poate face munca de unul singur. O a doua barieră comună este grija cu privire la asumarea datoriilor sau obligațiilor sociale. Adică întrebarea care îți vine în minte după ce vei cere ajutor este: „Ce îi datorez acum acestei persoane?” Prin urmare, noi venim cu 3 moduri în care poți solicita asistență la locul de muncă și cum cum organizațiile pot crea medii în care este încurajată solicitarea de ajutor.

  1. Câștigă răspunsuri la solicitările tale, ajutându-i cu generozitate pe ceilalți.

Construindu-ți o reputație în organizație ca fiind o persoană care îi ajută pe ceilalți, aceștia din urmă vor avea tendința de a face același lucru într-un mod reciproc. Dorința de a rambursa ajutorul pare să fie puternic conectată la specia umană, așa cum au demonstrat neurologii în experimente. De asemenea, norma reciprocității este atât de puternică încât, în general, te poți aștepta la ajutor dacă i-ai ajutat pe ceilalți. Dar, e important de menționat că efectele reputației sunt de scurtă durată și necesită „alimentată” prin a oferi ajutor celorlalți în mod regulat. 

  1. Asigură-te că știi ce vrei să întrebi 

Sună elementar însă deseori oamenilor le vine greu să explice exact despre ce e vorba când au nevoie de ajutor. Spre exemplu, atunci când lucrezi la un proiect e important să-ți notezi obiectivele. Ulterior, determină cel mai important obiectiv și notează-ți pașii de acțiune și resursele necesare pentru atingerea acestuia – materiale, informații, date sau sfaturi. Apoi, vei înțelege cu exactitate unde ai nevoie de ajutor și ce nu îți este suficient de clar. 

  1. Întreabă într-un mod SMART 

Deseori, cerința de ajutor este atât de slab formulată încât este dificil de răspuns. Prin urmare, o formulare potrivită a ceea de ce ai nevoie se face după pașii SMART: specifică, semnificativă (de ce ai nevoie de ajutor), orientată spre acțiune (cere ce e de făcut), reală (autentică, neamenajată) și legată de timp (când ai nevoie de un răspuns). O formulare SMART a unei rugăminți este mai ușor de răspuns decât unei căreia îi lipsește unul sau mai multe dintre cele cinci criterii. 

  1. Fii încrezător 

Oamenii sunt adesea mai mult decât fericiți să-și împărtășească cunoștințele și probabil că vor fi măguliți de cererea pe care ai cerut-o. Dar dacă pari nervos atunci când ceri ajutor cuiva, este posibil să nu înțeleagă urgența și ar putea fi mai reticenți în a se implica.

Concluzie

Toată lumea trebuie să ceară ajutor uneori. Aceasta nu este o slăbiciune – de fapt, este o parte vitală pentru a avea succes la locul de muncă, pentru a te dezvolta și pentru a face față problemelor înainte ca acestea să scape de sub control. Înainte de a cere ajutor, ia în considerare limitele responsabilității tale, orice soluții rapide pe care le ai la îndemână, cât timp ai disponibil și dacă există o instruire corespunzătoare. Noi, la RoCoach, avem o cultură în care cererea ajutorului este parte din cultura noastră. Coachii noștri te pot ajuta și pe tine să poți ajunge la noi culmi ai succesului. Dacă vrei să afli mai multe informații sau vrei să știi alte secrete ale acestui proces, lasă-ne un mesaj pe adresa www.coaching.ro/contact și te contactăm noi în cel mai scurt timp posibil. 

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to Top