Știm cu toții cât de dificil poate fi să ne adaptăm schimbării. Nu suntem cu toții tipul de oameni care se luptă cu rutina și aleargă către lucruri noi. Și acest fapt este unul normal deoarece cu toții ne temem, mai mult sau mai puțin, de schimbare. Dar ce facem cu echipa noastră atunci când reușim să fim cei care dăm tonul schimbării? Cum îi facem pe cei alături de care construim vise să ne susțină și să țină pasul cu schimbarea pe care vrem să o generăm în interiorul companiei?
Schimbarea pe care trebuie să o facem trebuie să genereze inovație și să susțină spre dezvoltare o cultură organizațională care adesea rămâne în urmă din cauza reticenței oamenilor care au construit-o.
Schimbarea este sănătoasă
Cu toate că schimbarea ni se poate părea catastrofală, aceasta ne dă oportunitatea de a ne crea capacitatea de a prospera. În loc să ne învârtim doar în jurul conceptului de supraviețuire în fața schimbării, putem încerca să dezvoltăm chiar noi un concept la care să se adapteze mediul în care ne desfășurăm activitatea. Și aici începem să vorbim de fapt de partea de inovare. Mingea poate fi în terenul nostru și noi suntem cei care putem face cărțile în fața schimbării, devenind prietenii ei.
La fel cum tu, ca manager, decizi să te împrietenești cu procesul de schimbare, și echipa ta trebuie să se adapteze în rând cu tine, pentru a vă putea apropia împreună de obiectivele propuse. Dar cum reușești să îi convingi să ți se alăture în acest proces?
Prin încredere. Aceasta este prima lege a culturii inovative. Dacă nu reușești să o creezi, atunci sfatul meu este nu mergi mai departe. Într-o organizație bazată pe control, unde angajații sunt dominați de către structura de management, putem vorbi mai ușor de un derapaj de pe drumul schimbării. Oamenii se tem de schimbare deoarece aceasta produce disconfort sau durere, iar un management autoritar are mai ușor posibilitatea de a le crea angajaților săi „durere” sau frică de „durere”.
Încrederea este liantul dintre echipă și succes
Cu toate acestea, încrederea nu poate garanta succesul unei culturi inovative, însă îi poate asigura pe cei din echipa ta că orice s-ar întâmpla, se poate rezolva și că sunteți împreună pe acest drum, chiar dacă poate implica uneori costuri personale. Iar de aici, problemele organizației reușesc să se rezolve tot mai eficient și mai ușor. Când tu ca manager oferi încredere, creezi în jurul tău un eco-sistem sănătos și productiv, care dezvoltă un model de cultură organizațională nou. Devii un lider fără a forța modul natural de adaptare a echipei tale la schimbare.
Modelele de cultură organizațională din trecut se bazau pe cei care devin lideri prin promovare, însă în era tehnologică 4.0, lucrurile se schimbă și îi urmărim pe cei care devin lideri prin cei care îi urmează natural, datorită ideilor lor. Acest lucru este generat de încredere. Când oamenii au încredere în tine și în ideile tale, este mai mult probabil că aceștia te vor urma chiar și atunci când găsești cele mai năstrușnice soluții pentru evoluția companiei tale. De aici, nu mai este decât un pas către motivație.
Încrederea generează motivație
Încrederea în tine este ceea ce îi va motiva pe cei din echipa ta să lupte pentru un obiectiv comun. Plasa de siguranță pe care tu o oferi, chiar și dacă doar psihic, este liantul care îi va motiva pe cei alături de care lucrezi, să meargă mai departe.
Studiile arată că cei care au un nivel de încredere ridicat în organizație și în echipa alături de care lucrează au mai multe șanse să fie motivați și mulțumiți de munca lor.
Modelul Jacobs, dezvoltat de către expertul în motivarea angajaților, Susanne Jacobs, subliniază existența a 8 elemente care îi pot ajuta pe angajați să devină motivați și să aibă mai multă încredere în organizația lor.
- Apartenența și conexiunea
- Importanța și poziționarea
- Învățarea și provocarea
- Alegerea și autonomia
- Voce și recunoaștere
- Corectitudine
- Securitate și siguranță
- Scop
Ca urmare a nivelului de motivație ridicat se creează un mindset de inovare. Și prin acesta mă refer la faptul că atunci când există motivație, oamenii muncesc pentru obiective mari cu mult mai multă determinare. Atunci când există determinare, există și o creștere semnificativă a eficienței companiei tale.
Concentrează-te pe inovare prin încredere
În concluzie, ți-aș recomanda ca focusul tău să devină inovarea prin încredere. Oferă-le celor din echipa ta susținerea de care au nevoie și nu exclude nicio idee nouă care vine către tine din partea celor care muncesc împreună cu tine către același scop. Oamenii sunt capabili de lucruri extraordinare atunci când primesc suport, fie el și doar moral. Fii tu cel care susține oamenii și lucrurile extraordinare, care pot schimba lumea.