Povestea-Oana-Tanase

Călătoria spre performanță și povestea pe care ne-o spunem

O să încep prin a va împărtăși cea mai utilă sesiune de coaching pe care eu am experimentat-o din postura de client. 

Într-o sesiune ce dura în total 30 minute, am petrecut vreo 28 de minute vorbind neîntrerupt despre ce îmi propuneam să fac, despre obstacolele pe care le percepeam, despre implicațiile văzute și nevăzute ale deciziei pe care urma să o iau…. După 28 de minute în care mintea mea a făcut acest tur de forță ca un veritabil “consultant care caută soluții la o problemă”, în cele 2 minute rămase coach-ul mi-a adresat o singura întrebare – “Și ce ai de gând să faci?”

Întrebarea în sine pare simplă, nu-i așa? Însă de fapt, ce a ajuns la mine din plin în acel moment nu a fost conținutul întrebării, ci mai degrabă implicațiile ei. Am lăsat ca spațiul tăcerii sa faciliteze metabolizarea acestui moment și, făcându-și efectul, întrebarea a creat o oportunitate unică – să fac o alegere cu adevărat conștientă – Iau sau nu iau acțiune? Îmi mobilizez energia către spațiul soluției și a viziunii mele interioare sau îmi mobilizez energia către spațiul problemei, a poveștii pe care mi-o spun despre “de ce se poate și despre ce nu se poate”. 

Întrebarea pusă la momentul potrivit și pe tonul potrivit, a înlăturat valul iluziei și m-a pus față în față cu momentul în care era nevoie să fiu onestă cu mine însămi – momentul conștientizării faptului că mintea mea spunea o poveste complexă ca mod de a justifica o realitate simplă – nu făceam încă nimic în direcția a ce spuneam că vreau să fac. 

A vrea și a face sunt doua planuri de existență foarte diferite. 

Unul este o proiecție mentală, altul este o realitate asumată care ne conduce către a deveni cine suntem, către a oferi lumii ce avem de oferit și a trai bucuria obiectivelor împlinite.

O sesiune de coaching nu iti schimba viața. Doar tu faci asta. 

În final fiecare dintre noi trăim realitatea creată de propriile noastre decizii; iar realitatea de care vă vorbesc nu se referă neapărat la ce se întâmplă în exterior, realitatea de care vă vorbesc este cea din interiorul fiecăruia dintre noi. 

Aceasta realitate trăită în interior este povestea care ne-o spunem și într-o masură considerabilă determină ce anume creăm în jurul nostru; fundamental, determină dacă rămânem în spațiul problemei sau ne orientam forta vitala către viziunea care ne animă.

Călătoria spre performanță este un proiect ambițios oferit de RoCoach care crede în potențialul care așteaptă sa fie manifestat prin noi înșine, prin echipele și prin organizațiile din care facem parte.

Esența proiectului Călătorie spre performanță este de a oferi un context de învățare în care liderii și echipele din organizațiile din România să pășească împreună în planul acțiunii asumate, în planul excelenței în execuție făcute atât de dragul profitului și valorii aduse, cât și de dorul bucuriei de a reuși împreună.

Deloc intamplator, sesiunea de coaching care a avut un efect transformativ pentru mine a fost facilitată de Mihai Stănescu. Acum, la mai bine de 3 ani de atunci, mă bucur sa fac parte din acest proiect alături de alți oameni minunati, care și ei la randul lor contribuie cu pasiune la viziunea colectiva în care ca romani ne lăsăm mai puțin băntuiți de Miorița și mai mult inspirați de oamenii talentați și modele autentice de reușită. 

Campionii nu se nasc. Ei se antrenează și pun toată forța vitală în a crede că acțiunea consecvența și deschiderea către învățare îi califică în călătoria spre performanță. Restul este practică.

Un coach te însoțește la antrenament – seteaza împreuna cu tine un cadru de învățare în care poți explora obiectivele și aspirațiile care te anima și tine spațiu pentru ca tu sa începi să observi cum uneori povestea pe care ți-o spui interferează cu exprimarea autentică a cine ești ca lider și poate sabota manifestarea rezultatelor pe care le dorești.

Idee RoCoach

Îți recomand să citești cartea “The three levels of Leadership – James Scouller”. Este o carte excelent scrisă care mapează foarte bine setul de practici pe care avem nevoie să le antrenăm pentru a ne însoți ca lideri echipele și organizațiile către excelența și performanța.

Până una alta poți folosi instrumentele pe care autorul le-a dezvoltat și care acompaniază cartea și poți începe o practică de explorare a cine ești tu ca lider. Aici găsești resursele.

Oana Tănase este coach profesionist cu o experiență în domeniu de 5 ani. Înainte de a deveni coach, a activat 6 ani în industria software unde a coordonat procese de vânzare consultativă.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to Top