Hr-agil-angajati-fericiti

HR-ul agil duce la angajați mai fericiți

Fericirea este un sentiment care ne înaripează! Gândește-te la un moment din viața ta când te-ai simțit fericit(ă). Cu certitudine ai avut senzația de parcă se deschide în sinea ta o sursă nouă de energie, inspirație și entuziasm. Ți se pare că poți face față la toate situațiile dificile și poți trece ușor peste provocările care apar neașteptat. Fericirea devine o nouă sursă de putere, reziliență și tenacitate. Imaginează-ți pentru o secundă cum ar fi să avem mai mulți oameni fericiți în jurul nostru? Ce minunat ar fi! Cum facem ca tu și cei din jurul tău să fie mai fericiți la locul de muncă? Ce schimbări s-ar produce în cadrul companiilor dacă angajații acesteia ar fi mai fericiți? 

Soluția eficientă din partea RoCoach este orientarea resurselor umane ale companiilor spre agilitate. Anume un HR mai agil duce la o productivitate mai înaltă, la îmbunătățirea managementului performanței și la recrutarea persoanelor talentate de top. Pentru a înțelege cum facem să beneficiem de toate aceste aspecte trebuie, mai întâi de toate, să clarificăm termenul de agilitate. 

Ce trebuie să știm despre agilitate? 

  • Conceptul de agilitate a gost folosit la început pentru a elimina blocajele din companii și pentru a îmbunătăți colaborarea între echipele de software .
  • Ulterior, organizațiile au început să folosească această abordare pentru a reinventa modul în care resursele umane ar trebui să funcționeze pentru a atrage, păstra și dezvolta angajații calificați. Astfel, odată cu dezvoltarea organizațiilor centrate pe oameni, concurenților le vine tot mai greu să țină pasul cu ritmul de dezvoltare a celor dintâi. 
  • HR-ul agil implică mai multă colaborare, flexibilitate, soluții care au o continuă evoluție și o mai bună adaptabilitate între procese, angajați și proiecte pentru a aloca resursele finite în mod optim. 
  • Principiul de bază se rezumă la identificarea problemei și găsirea soluției pentru a asigura flexibilitate maximă. Mai exact, soluțiile ar trebui să fie co-proiectate, testate și improvizate frecvent de membrii organizației pentru a menține coerența și relevanța. 
  • Când vine vorba despre experiența angajaților, resursele umane agile funcționează în general cu recrutare sistematică, definind cicluri de lucru mai scurte. Totodată, angajaților li se asigură autonomia și au parte de colaborare multifuncțională. În acest mod se eficientizează întâlnirile de revizuire și este oferit mai mult timp pentru reflecție și învățare.

McKinsey, o firmă de consultanță americană în management strategic la nivel mondial, a realizat mai multe cercetări prin care au cuantificat impactul unui model agil de resurse umane în cadrul organizațiilor. Ca urmare, s-a ajuns la concluzia că într-o transformare agilă bine gestionată, rezultatele stimulează atât implicarea angajaților în întreaga organizație, cât și creșterea vitezei de răspuns la prioritățile emergente ale companiei. În același timp, un model agil de resurse umane permite alocarea resurselor la nevoile de top ale afacerii. Mai jos vă prezentăm „realitatea în cifre” potrivit studiilor realizate de McKinsey:

  1. Inițiativele critice ale talentelor din organizație sunt finalizate mai repede, au rezultate mai bune și o vizibilitate mai mare a valorii oferite. Într-un caz, s-a constatat că timpul necesar pentru a furniza o nouă strategie regională de aprovizionare a fost cu 75% mai rapidă decât înainte. 
  2. Personalul de resurse umane se poate concentra pe generarea unui impact clar în timp ce dezvoltă o bază largă de competențe. Cercetările indică o creștere de 20% a scorurilor de angajare prin utilizarea unui model agil.
  3. Prin flexibilitate, resursele, deja existente în organizație, sunt folosite mai eficient și sunt utilizate la capacitatea maximă. Altfel spus, productivitatea resurselor umane din organizație crește prin implementarea tehnicilor agile de realizare a proiectelor. Când o bancă europeană a implementat acest model, organizația a obținut o productivitate mai mare cu aproape 25%.

După ce am răspuns la întrebarea ce înseamnă agilitatea și ce efecte aduce un HR agil pentru organizații, urmează să răspundem la întrebarea: „Cum faci ca să obții efectele dorite?”. În continuare, o să explicăm cum procedezi pentru a căpăta un proces de recrutare, un leadership, un proces de feedback al angajaților și un management de performanță mai agil. 

Recrutarea agilă

Nu degeaba se spune că „prima impresie contează!”. În timpul unui interviu, atât pentru potențialul angajat cât și pentru recrutori, prima interacțiune contribuie semnificativ la eventuala colaborare dintre aceștia. Asta înseamnă că sunt o mulțime de factori care contează în procesul de atragere, angajare și integrare a oamenilor noi. Cert este faptul că organizațiile cu resurse umane agile la conducere se bucură de un avantaj distinct față de restul. Factorii, pe care trebuie să îi iei în considerare pentru ca organizația din care faci parte să aibă HR-ul agil, sunt următorii:

  • Lăsând deoparte setul standard de reguli și protocoale, recrutorii sunt permanent în căutarea unor talente revoluționare chiar înainte ca nevoile să apară. Dacă ești un specialist în resurse umane nu cauta doar „să bifezi” un set „corect” de abilități, ci încearcă să încorporezi cultura, atitudinea și valorile organizației în raport cu candidații. Primul pas pentru profesioniștii în resurse umane și liderii de afaceri este să revizuiască resursele, strategia și planul de angajare. Ulterior, e important să organizezi întâlniri scurte cu părțile interesate conexe pentru a defini locurile de muncă și pentru a înțelege în mod clar așteptările managerilor de angajare. Totodată, este recomandabil ca să te concentrezi pe descrierea fiecărui loc de muncă ca o serie de obiective de performanță și pe valoarea angajaților. Nu e suficient să pui în balanță doar experiența și calificarea.
  • Frumusețea recrutării agile constă în simplificarea procesului de feedback de după interviu pentru a te asigura că candidații primesc feedback util la intervale regulate. Atât feedback-ul din partea managerilor de angajare cât și feeback-ul pentru candidați se face mai des și astfel, timpul este mai utilizat în mod eficient. 
  • Bineînțeles, mai mult contact și comunicare constantă înseamnă o mai bună colaborare între candidați, recrutori și manageri de angajare. Personalizează procesul de integrare, astfel încât angajații să se integreze la locul de muncă mai rapid. Oferă-le acces la resurse, materiale de instruire și menține un dialog continuu cu aceștia. Astfel, colaborarea îi menține pe toți motivați și entuziasmați, timpul economisit fiind un bonus plăcut. 

Conducere agilă 

Cu toții știm că forța de muncă din prezent necesită un mod de lucru mai evoluat care include o structură ierarhică mai plată și o conducere „tangibilă”. Dacă liderii nu sunt suficient de maturi pentru a le oferi spațiu și libertate angajaților, consecințele pentru organizație sunt simțitoare. Astfel, dacă vrei să fii un lider de HR agil ține cont de următoarele aspecte: 

  • Concentrează-te mai mult pe procesul de antrenare și învățare a coechipierilor tăi și mai puțin pe gestionarea lor. Oamenii răspund la critici pozitive și încurajări, acestea motivându-i să se comporte mai bine și să îi ajută să-și atingă potențialul. 
  • În timpul realizării unui proiect, asigură-te că echipele sunt formate din oameni potriviți care au setul adecvat de abilități. Totodată, instruiește echipele corespunzător și oferă-le toate resursele care să le permită să funcționeze independent. 
  • Nu uita că un lider agil este întotdeauna disponibil să-și asculte angajații și să-și prioritizeze sarcinile ținând cont de nevoile oamenilor. E foarte bine să ai timpul și capacitatea de a vorbi cu indivizi și grupuri despre starea lor de spirit. 

Procesul de feedback al angajaților agili 

Una dintre practicile standard de școală veche pe care organizațiile le elimină este procesul anual de feedback al angajaților. Aceste sondaje nu dau rezultate viabile deoarece datele colectate sunt deja depășite și sunt prea complexe pentru a fi analizate. Ce trebuie să faci ca să poți da un feedback eficient?

  • Adună informații despre sentimentele și bunăstarea angajaților din organizație în timp real cu instrumente specializate care pot analiza și produce rezultate imediat. Liderii pot utiliza informațiile și predicțiile furnizate de angajați pentru a acționa la timp, chiar înainte de apariția problemelor.
  • Renunță la procesele și documentele învechite pentru a lucra într-un mod mult mai eficient cu sondaje automate care pot urmări nivelurile de angajare, satisfacție și fericire ale angajaților.
  • Cere feedback și feedforward de la angajați frecvent, de exemplu, după tranziții la nivel de companie sau evenimente care pot provoca stres sau insatisfacție.

Managementul performanței agile 

Managementul performanței este un proces crucial care poate avea cel mai mare impact asupra experienței anagajaților. Fără o doză de agilitate implementată în organizație, poate să îți fie greu de gestionat acest proces sau riști să faci acest lucru într-un mod ineficient. Care sunt pașii  pe care merită să-i respecți pentru ca organizația să nu sufere din cauza unui management al performanței defectuos? 

  • Primul pas este de a instrui liderii astfel încât aceștia să îi poată ghida pe coechipierii lor. Acest lucru va contribui la alinierea obiectivelor angajaților la viziunea și obiectivele organizației. În același timp e important ca angajații să mențină evidența progresului prin conversații regulate și schimb de feedback și feedforward.  
  • Abandonează revizuirile anuale de performanță și concentrează-te mai mult pe încurajarea angajaților prin conversații. Acest lucru le va permite să reflecte asupra sarcinilor sau obiectivelor periodic și să învețe din rezultate. 
  • Pune accentul pe individualitate pentru că astfel liderii și angajații o să aibă mai multe discuții de dezvoltare în loc de reuniuni de revizuire. Astfel se va crea un loc de muncă conectat, unde toată lumea se simte prețuită și respectată.
  • Permite angajaților să își împărtășească gândurile și opiniile într-un mediu sigur. Oferă mai multe oportunități de dezvoltare a abilităților și de formare pentru lideri și angajați.  

La final vreau să clarific întrebarea „De ce organizațiile agile ne-ar face mai fericiți?” Răspunsul este unul evident! Agilitatea ne permite să: ne adaptăm rapid la schimbările pieței atât și intern cât și extern; răspundem rapid și flexibil la solicitările clienților: ne adaptăm și să conducem schimbările într-un mod productiv și rentabil, fără a afecta calitatea; să fim în permanență în avantaj pe piață pentru că performăm. Experiența noastră de peste 18 ani de activitate ne-a permis să descoperim rețeta fericirii la locul de muncă. Dacă vrei să știi și tu care este aceasta, accesează programul Călătorie spre Performanță sau lasă-ne un mesaj pe  https://coaching.ro/contact/ . Acum e momentul să faci o schimbare! Acum e timpul tău!

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to Top