Drop down the traditional leadership

„Nu trebuie să vezi toată scara – fă doar primul pas. – Martin Luther King”

Schimbarea e uneori cel mai mare dușman al nostru în dezvoltarea profesională și personală. Când ieșim din zona de confort suntem puși în situații care ne fac să găsim soluții sau să abordăm noi perspective. Și aceasta, adesea, ne sperie.

Ne place atunci când vedem schimbare în jurul nostru, când lucrurile se întâmplă, dar, preferabil, datorită altor oameni. Pentru că e mult mai simplu să privim către schimbare, decât să fim ea.

Frica de schimbare e cea mai mare piedică în dezvoltarea noastră. Ne oprește de la a lua decizii care ne pot schimba viața în bine.

Schimbarea e sinonim cu provocarea

Schimbarea aduce cu ea provocări. Provocările ne pun în situații în care trebuie să gândim altfel decât suntem obișnuiți. Ne influențează înaintea luării unei decizii situația financiară, familia și prietenii sau chiar politica țării în care trăim.

Un studiu făcut de IRES (Institutul Român pentru Evaluare și Strategie) ne arată gradul de încredere pe care românii îl au în liderii politici și traseul acesteia în ultimii ani. Modul în care ne raportăm la situația țării în care trăim influențează optimismul schimbării.

„Schimbarea antrenează, de regulă, o scădere a tensiunilor din societate şi aduce un plus de credibilitate publică, traductibilă prin creşterea indicatorilor de optimism. De pildă, la sfârşitul anului 2014, proporţia celor care considerau că direcţia spre care se îndreaptă ţara este greşită era de 73%, pentru ca, imediat după alegerea lui Klaus Iohhanis ca preşedinte, ponderea acestora să scadă la 34%. Sociologii ştiu că a fost una dintre puţinele situaţii în care optimismul a urcat nesperat de mult, 55% dintre români fiind convinşi atunci că ţara se îndrepta într-o direcţie bună. După nici un an, în pragul demisiei lui Victor Ponta după tragedia de la Colectiv, ponderea pesimismului a ajuns la 67%, pentru ca, după învestirea guvernului Cioloş, să scadă din nou spre 50%.” (Revista Sinteza, 2018).

Și procentele continuă să scadă. Acest lucru împinge românii spre decizii pripite. Mulți angajați preferă să părăsească țara pentru un loc de muncă mai bun și cred tot mai puțin în schimbare. Aici apare problema managerului, care trebuie să gestioneze plecarea subită.

Noua generație de leaderi doboară leadershipul tradițional

Depinde de fiecare dintre noi cum alegem să ne conducem echipa. Un stil nou de management poate face diferența și poate fi factorul care declanșează dorința de schimbare  în cei pe care îi ghidăm. Rămâne la latitudinea fiecăruia dacă aplică o nouă abordare în leadership sau rămâne în spate, cu aceiași gândire negativă pe care studiile din România o subliniază tot mai des.

Schimbarea vine prin adaptarea la noi tool-uri și la noi modele de business. La un alt mod de a face față schimbărilor economice sau politice din România, căci, aici, am ales cu toții să construim ceva.

Noua generație de tineri, „the millenials”, vine din spate cu o altfel de abordare și o dorință de a fi lideri și de a transmite dorința de emancipare în alții.

Studiul făcut de Virtuali în 2015 arată că 91% dintre „millenials” cred că au abilități de leadership și 51% sunt convinși că a conduce înseamnă „the empowerment of others”. Tinerii văd lucrurile prin ochii unor tool-uri noi. Sunt obișnuiți cu schimbarea rapidă din tehnologie și reușesc să țină pasul cu ultimele aplicații care le pot ușura modul în care „they multi-task”. Pentru că acesta e adevărul: tinerii din generația Y (n. 1990 – 2000) sunt cei care au început să creadă primii în schimbare.

55% din grupul de mai sus cred că majoritatea companiilor nu le oferă destule oportunități de a-și dezvolta skill-urile de leaderi și 39% spun că firmele unde lucrează duc lipsa unui management de calitate.

Interesant e că cele mai vizate abilități care lipsesc de la leaderii din companii sunt cea de a a-i ajuta pe alții să crească (39%) și cea de comunicare (50%).

Așadar, apare dorința de comunicare între membrii echipei și leader.

Noile generații caută schimbare în mentorii lor

Andrei și Ioana sunt doi tineri entuziaști care se încadrează la capitolul „millenials”. Cred în abilitățile lor și vor să construiască mai mult. Sunt probabil genul de tineri pe care i-ai angajat și tu. Caută mentori și clădesc idei bazate pe idealism și gândirea că ei pot schimba lucruri prin ambiția și determinarea lor.

Ei vin cu tot bagajul de idei, dar tu, ca leader, trebuie să aduci bagajul tău, plin de cunoștințe. Trebuie să înveți să mergi pe aceiași linie cu ei, uitând de orice tip de management învechit sau autoritar. Trebuie să fii prietenul lor și ghidul lor în viață, pentru că, pentru ei, există o singură cale: să învețe mai mult decât știu azi.

Tinerii caută lideri care îi pot ajuta să crească, să îi inspire spre a deveni ei lideri, într-o zi. Un stil diferit de leadership încurajează oamenii și îi ajută să își dezvolte abilitățile. „The millenials” sunt cei care cauzează o ruptură de leadershipul tradițional.

Noi decidem însă dacă vrem să schimbăm ceva în gândirea noastră și în modul în care aplicăm conceptul de leadership. So, try to be a better leader, prin învățare.

Pentru a vă dezvolta capacitățile de leadership,  vă invit pe 20 aprilie, de la ora 10:30 la workshop-ul „You are as good as your team”

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to Top