intrebari-existentiale

Intrebari existentiale pentru problemele reale

Cine devenim noi in perioada asta? 

Devenim COVID 19. 

Ce inseamna asta? La modul simplu inseamna ca devenim vulnerabili fizic la imbolnavire. La modul subtil inseamna ca devenim sensibili la propria fragilitate, la propria existenta si la ceva la care nu ne gandim in fiecare zi, si anume la moarte. Poate cautam sa ascundem acest gand. Poate ne tinem ocupati astfel incat acest gand sa nu intre in lumina atentiei noastre sau poate ne acordam timp sa contemplam la cum a fost viata noastra pana acum si sa ne intrebam cu sinceritate daca oare suntem impacati cu modul in care am ales sa traim. Cand devenim COVID 19 ne deschidem in fata adevarului – ca viata e limitata, ca suntem fragili si ca desi suntem liberi sa facem alegerile pe care ne dorim sa le facem, nu suntem liberi in relatie cu consecintele acestor alegeri.

Cand devenim COVID 19 ne dam seama cat de subreda e structura sistemelor din care facem parte – a organizatiilor, a comunitatilor, a statelor. Toate iluziile, jocurile politice, intrigile despre cine pe cine, care pe care, isi pierd total sensul. Cand devenim COVID 19 realizam ca fundamental toata ordinea si fluxul din lumea asta se bazeaza pe incredere, reciprocitate si solidaritate. In lipsa lor constructia numita societate este un castel de nisip care risca sa fie daramat de prima rafala de vant. Cand devenim COVID 19 suntem smeriti. Incepem sa percepem la un nivel profund diferenta intre ambitii si aspiratii; intre energia pe care am alocat-o incercarii de a demonstra si energia de a crea si de a manifesta si intre a exploata si a genera. 

Ca lideri cand devenim COVID 19, capatam incredere in forta oamenilor pe care nevoia ii invata, iar umorul si generozitatea ii capaciteaza. Incepem sa simtim din plin propriile limitarile emotionale care ne reamintesc de echilibrul fin pe care fiecare din noi incearca zi de zi sa il pastreze. Cand devenim COVID 19 suntem empatici. Nicicand in epoca noastra nu au fost atat de clare mesajele sistemice: “Suntem cu toti in aceeasi barca” si “Nimic din ce este uman nu ne este strain”. 

Cand devenim COVID 19 nu mai exista “ei”, ci doar “noi.

Cine mai devenim noi in perioada asta? 

Devenim si antidotul pentru COVID-19. 

Ce inseamna asta? La modul cel mai simplu inseamna ca ne folosim tehnologia si cunoasterea acumulata pana acum pentru a intalni aceasta provocare – fie ca vorbim despre gasirea unui antidot medical, fie ca e vorba de gasirea unui mod de a continua business-ul in noile conditii. La modul subtil inseamna ca investim viitorul cu optimism si cu speranta. Inseamna ca gandim strategic si pe termen lung la lumea pe care o lasam mostenire copiilor nostri. Ne punem intrebari despre sens – “luptam sa supravietuim ca sa ce?”. Cand devenim antidotul, realizam ca nimic din natura nu traieste pentru sine si ca nici noi ca oameni nu traim doar pentru propria supravietuire. In acest mod devenim vizionari inspirati.

Cum vrem sa arate societatea?

Cand devenim antidotul COVID 19, ne reevaluam relatia cu “sistemul” si realizam cu tristete si apoi cu impacare ca noi suntem sistemul. Aceasta criza ne ofera oportunitatea de a ne transforma relatia de la una pasiva, la una implicata, o relatie in care nu uitam sa ne includem noi pe noi insine in sistem.

Cand devenim antidotul COVID 19, ne dam seama ca spiritul critic si gandirea critica sunt lucruri foarte dferite si ca este simplu sa fluieri din tribune, insa ca de fapt este mai eficace sa oferi feedback cu apreciere si consideratie pentru efort. Cand devenim antitodul sesizam diferenta intre a judeca dupa rezultate si a pune rezultatele in contextul sistemic din care ele fac parte.

Ca lideri, atunci cand devenim antidotul, ne dam seama ca rolul nostru in echipe este de a contribui la mentinerea echilibrului in ecosistemul numit organizatie si ca atentia catre conditiile necesare performantei (incredere, siguranta psihologica, justete si sens) este o alchimie pe care o invatam experimentand, ramanand curiosi si alegandu-ne intelept resursele si sprijinul pentru aceasta calatorie. 

Cand devenim antitodul COV-ID 19 nu mai exista “eu pot, eu stiu”, ci “eu invat, noi invatam”

In definitiv, cine devenim noi in perioada asta? 

Devenim noi insine.

La fel ca in natura, fiecare om are propria esenta – unii oameni sunt stejari, altii sunt mesteceni, altii sunt margarete. Natura umana insa tinde sa uite asta despre esenta proprie, deoarece in functie de perioada este la moda sa fii poate brad, poate trandafir. Maya – asta e denumirea pe care traditiile indiene o folosesc pentru a numi acest fenomen. In romana acest cuvant se traduce prin Iluzie.

Cand devenim noi insine suntem completi, nu perfecti; suntem autentici, nu “demni de admirat in ochii altora”. Cand devenim noi insine nu mai ne consumam energia sa mentinem iluzia, caci tot ce conteaza este cat de mult simtim ca traim viata in acord cu cine suntem.

Ca lideri, cand devenim noi insine, in primul rand oferim un model si o permisiune implicita oamenilor sa se relaxeze in a fi autentici, prezenti, completi. Nu trebuie sa cerem oamenilor sa dea ce au mai bun, oamenii fac asta pentru propria lor devenire, nu ca sa ne impresioneze pe noi. Ca lideri este doar necesar sa stim ca pe masura ce cream un spatiu deschis si cu apreciere autentica pentru spiritul uman, in care solidaritatea nu este obtinuta prin “a fi mai bun decat altul si nici macar a fi mai bun decat cum ai fost ieri” ci este rezultatul natural al orientarii catre un scop comun cu sens, oamenii vor genera mult mai mult decat am putea noi sa ne inchipuim ca se poate. Un rechin pus in acvariu se va adapta dimenisiunii mediului sau si nu isi va cunoaste propria maretie. Un stejar nu poate creste pentru a fi altfel decat propria esenta, insa conditiile de mediu pot sau nu sa ii fie favorizante dezvoltarii. Leadershipul in noua lume care se deschide in fata noastra este despre bucurie, nu despre datorie. Responsabilitatea nu ne-o asumam pentru ca “asa se face”, ci pentru ca ne ofera o posibilitatea de a manifesta cine suntem.

Cand devenim cine suntem nu mai exista “trebuie” ci doar “eu sunt, noi suntem”

A fi om este natura fiecaruia dintre noi, a fi uman este calatoria noastra a tuturor. Este frumos sa scrii despre aceste lucruri, dar e si mai frumos sa descoperi propriile tale raspunsuri la intrebarile existentiale. 

Un proces de coaching este o investitie necesara in perioda asta.

După peste 10 ani petrecuți în organizații, Oana Tanase a decis să își asume un nou rol – acela de coach și facilitator. Din acest spatiu sustine creșterea și transformarea sustenabilă a organizațiilor, principalele arii de competență fiind facilitarea sistemică, coaching executiv și training.

Pe Oana o poți vedea live în webinar-ul GÂNDIREA CENTRATĂ PE SOLUȚII pe care îl susține pronobo pe data de 28 aprilie. Participă și tu la discuție, înscriindu-te aici: https://coaching.ro/critical-lifeskills-webinars/

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to Top