activitati-online

Activități de făcut online cu echipa ta

Ca urmare a situație dificile în care ne aflăm, practica lucratului de acasă a devenit tot mai comună. În timp ce unele persoane sunt obișnuite cu acest mod de lucru, altora le este dificil să se adapteze la noile condiții de muncă.

Una dintre cele mai mari provocări pentru echipe reprezintă schimbarea în modul de comunicare, generate de către această situație. Schimbarea canalelor de comunicare către mediul digital, poate provoca sentimente de izolare și deconectare față de coechipieri.

Din păcate, se poate produce un efect de domino, ducând la scăderea motivației și implicit a productivității organizației.

Cu toate acestea, avem și modalități de a depăși aceste obstacole: activități de teambuilding virtuale. Aceste activități au potențialul de a îmbunătății comunicarea, pot dezvolta încrederea și înțelegerea coechipierilor tăi asupra abilităților profesionale. De asemenea, poate cel mai important în această perioadă, ele reduc sentimentul de izolare socială și cresc apartenența la echipă și comunicarea dintre oameni.

Cum să alegi o activitate virtuală potrivită pentru echipa ta?

În primul rând, definește scopul și obiectivele pe care le vrei să le atingi. De exemplu, vrei ca echipa ta să comunice mai bine? Vrei să le crești încrederea în propriile abilități? Vrei ca ei să se cunoască și să socializeze?

Odată ce scopul și obiectivele sunt definite, alege o platformă de comunicare pe care vrei să o folosești. Există foarte multe aplicații pe care le poți folosi, iar printre printre cele mai cunoscute sunt: Skype, Microsoft Teams, Slack, Zoom, GoToMeeting și Google Hangouts.

Mai jos, vă oferim câteva exemple de activități de făcut cu echipa ta, potrivite în această perioadă.

Origami ”legat la ochi”

O activitate atât amuzantă cât și creativă, Origami legat la ochi este oferită de „Big Book of Virtual Teambuilding Games” de Mary Scannell, Michael Abrams și Mike Mulvihill.

Obiectiv:
Îmbunătățirea comunicării în echipă
Oferirea și cererea de feedback constructiv

Unelte:
Skype, Microsoft Teams, Slack, Zoom, GoToMeeting sau Google Hangouts
Foaie A4

Număr participanți:
Oricât (recomandat toți membrii echipei) împărțiți în echipe de 2

Timp:
25-30 minute

Instrucțiuni:

Pentru a începe, asigură-te că toți participanții au o foaie de tip A4;
Alege perechile aleatoriu;
Trimite pe e-mail unei singure persoane din fiecare pereche un set de instrucțiuni pentru origami – https://origami.me/diagrams/;
Persoana cu instrucțiunile (instructorul) ar trebui să ghideze partenerul prin pașii de a crea structura de origami printr-un software de videoconferință (dar camera să fie oprită)
Constructorul poate pune întrebări, să ceară clarificări și să ofere feedback în timpul apelului.
La final, participanții din fiecare grup pot porni camerele pentru a vedea dacă au construit structura de origami corect.

Sfat pentru facilitator
Cere echipelor să schimbe rolurile și repetați exercițiul cu o structura de origami diferită. De îndată ce al doilea exercițiu se termină, întreabă cât de precisă a fost fiecare structură. Cât de dificil a fost să asculte și să urmărească instrucțiuni verbale? Cât de bun a fost feedback-ul oferit?

Folosește răspunsurile la aceste întrebări să identifici zonele pe care fiecare participant ar putea să și le îmbunătățească: ascultare sau oferire de feedback.

Telefonul fară fir (prin desene)

Un alt joc amuzant, dar foarte util, telefonul fără fir (prin desene) ajută la observarea modului în care interpretăm și percepem informația, încurajând comunicarea deschisă.

Obiectiv:
Îmbunătățirea comunicării interpersonale
Dezvoltarea creativității
Scăderea nivelului de stres
Detensionarea relațiilor între membrii echipei

Unelte:
Skype, Microsoft Teams, Slack, Zoom, GoToMeeting sau Google Hangouts
Platforma de whiteboard care permite partajare. De exemplu : https://whiteboardfox.com/

Număr participanți:
Echipe de 5-7 persoane

Timp:
15-30 minute

Instrucțiuni:

Alegeți o persoană căreia îî spuneți ce să deseneze (ex: o scenă dintr-o poveste cunoscută)
Acea persoană creează un desen pe platforma https://whiteboardfox.com/ cu termen limită de 1 minut, încercând să ofere cât mai multe indicii, fără să spună despre ce este vorba
Îi dă mai departe link-ul cu desenul următoarei persoane din grup, fără să-i spună ce trebuia să deseneze
Următoare persoană procedează la fel până desenul se întoarce la persoana inițială
Apoi, într-o discuție comună se dialoghează despre ce poveste era vorba și interpretările adăugate de membrii jocului

Vizite virtuale la muzee

Iubim să mergem la muzee. Chiar că nu mai putem să mergem la ele fizic, nimic nu ne oprește să mergem la muzee virtual. Mai mult de atât, putem face asta în echipă și să folosim aceste momente ca un prilej pentru a ne conecta între noi.

Printre cele mai prestigioase muzee pe care le puteți vizita online sunt:

The Getty Museum – Los Angeles
Musée d’Orsay – Paris
The British Museum – London

Noi vă recomandăm să vă conectați cu toții pe o platformă de comunicare online și să discutați despre ce ați vizitat, ce v-a plăcut din acele muzee, chiar poate în același timp.

De asemenea, poți participa împreună cu colegii sau prietenii la activitățile online RoCoach! Vezi mai multe detalii aici: https://coaching.ro/evenimente/

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to Top