De la criza, in cautarea sensului pierdut: IKIGAI

Perioada aceasta de izolare ne-a adus, vrei nu vrei, fata in fata cu noi insine. Un timp in care ne-am (re)adus aminte de efemeritatea vietii. Un timp in care, poate, printre valuri de panica, frica, entuziasm, speranta, am ajuns sa ne intrebam ce conteaza cu adevarat pentru noi, cum putem fi mai fericiti in ceea ce facem si in viata noastra, in general, si ce vrem sa facem diferit. In mod cert a fost o perioada care ne-a scos din zona de comfort. Poate spre o reinventare de sine. 

Daca ai apucat-o in acesta directie, iti propun sa faci un prim pas in directia re-descoperirii de sine printr-un exercitiu care sa te ajute sa-ti gasesti Ikigai-ul, termen pe care japonezii il folosesc pentru a vorbi despre « motivul pentru care te trezesti dimineata » sau, mai larg, despre a trai o viata cu sens. 

Sa duci o viata cu sens este unul dintre cei trei piloni ai motivatiei de tip intrinsec, ceilalti doi fiind autonomia si perfectionarea. Acest tip de motivatie sta la baza unei implicari reale a oamenilor in ceea ce fac. Oamenii de stiinta care studiaza motivatia umana stiu de cateva zeci de ani acest lucru si totusi decalajul intre ceea ce stie stiinta si ceea ce se intampla in realitate, in multe organizatii, este mare. Conform unui studiu Gallup din 2019, procentul de lucrători din SUA implicati si entuziasti la locul de munca era de numai 34%. 

In 2005, renumitul autor Dan Buettner a scris un reportaj pentru National Geographic despre secretele longevității centrate în jurul „Zonelor Albastre”. O zonă albastră este o regiune în care oamenii sunt mai sănătoși și trăiesc mai mult decât oriunde în lume. În prezent, cinci astfel de zone sunt identificate pe pământ: Sardinia în Italia, Loma Linda din California, Peninsula Nicoya din Costa Rica, Icaria în Grecia și Insulele Okinawa din Japonia. Printre secretele longevitatii, sanatatii si fericirii oamenilor studiati se gaseste si conceptul de Ikigai, care le confera acestora sentimentul ca stiu ce au de facut, ca sunt responsabili si utili celor din jurul lor pana la o varsta inaintata. 

In esenta, ikigai-ul se afla la intersectia dintre cunoașterea de sine și contribuția pe care o aduci în lume.

Cand am inceput, in urma cu 6 ani, sa ma reinventez profesional, am petrecut destul de mult timp explorand ariile «  Ce imi place sa fac ? » si «  Ce fac eu bine ?». Am citit zeci de carti, am vorbit cu zeci de oameni, am participat la zeci de evenimente, cursuri de formare, am experimentat, mi-am testat ideile, am lucrat cu mine, sa ma cunosc si sa ma inteleg mai bine prin terapie, coaching, mentoring. Cand am descoperit conceptul de ikigai, am capatat si o noua perspectiva asupra modului de a trai, punand-mi intrebarile : Prin cine sunt, ce stiu si imi place sa fac, cum pot fi utila celor din jurul meu si unde pot aduce o contributie unica? 

Prin descoperirea propriului Ikigai ajungi să îți trăiești viața cu mai mult entuziasm, să faci lucrurile care contează cu adevărat pentru tine și să ai un impact pozitiv atât în mediul profesional, cât și în cel personal. 

Conceptul de ikigai-ul este interconectat in principal cu trei abilitati esentiale pentru adaptarea la schimbarile din ce in ce mai rapide din mediul actual :

  • Starea de flux, concept dezvoltat de psihologul Mihaly Csikszentmihalyi, este acea stare in care esti atat de absorbit intr-o activitate, incat pierzi notiunea timpului iar abilitatile iti sunt solicitate in cel mai eficient mod. Activitatile care produc astfel de experiente optimale sunt cele care au un sens pentru persoana respectiva si servesc atingerii unui scop definit.
  • Mindfulness, definita ca fiind starea de prezenta in care devii constient de gandurile, emotiile si senzatiile tale corporale, reusind astfel o mai buna gestionare a emotiile. Cand facem o activitate pe care am ales-o constient si care are sens pentru noi, suntem mai atenti la ceea ce facem, mai prezenti si mai implicati.
  • Rezilienta, « capacitatea de a transforma adversitatea într-o provocare plăcută”, cum o defineste chiar Mihaly Csikszentmihalyi. Unul dintre pilonii pe care se bazeaza rezilienta este trairea unei vietii cu sens. Studiile arata ca oamenii cu o mare capacitate de rezilienta traiesc o viata cu sens, pentru care cred ca « merita » sa-si mobilizeze resursele interne si externe si sa depasesca obstacolele cu care se confrunta. 

O re-inventare de sine este un proces care necesita timp, curaj, curiozitate si rabdare. Yuval Noah Harari, in cunoscuta sa carte «  Homo Sapiens », spune chiar ca reinventarea este un proces cu care ar trebui sa ne obisnuim, fiindca vom fi probabil nevoiti in viitor sa ne reinventam profesional, chiar de mai multe ori. Dar daca vrei sa faci cel mai mic pas in aceasta directie, incepe prin a scrie o lista pentru fiecare dintre cercurile din figura de mai jos, gandindu-te la toate ariile vietii tale : personal, profesional, social. 

IKIGAI
  • Ce stiu sa fac bine sau sunt dispus sa invat sa fac bine? – gandeste-te care sunt activitatile la care esti bun, pe care stii sa le faci bine. Care sunt competentele si abilitatile tale pentru care esti recunoscut sau complimentat? Care sunt activitatile pe care le-ai facut si de care esti mandru? Care sunt activitatile in care esti dispus sa investesti timp, bani, energie sa le faci bine…
  • Ce imi place sa fac ? – Care sunt activitatile pe care le faci si nu simti cum trece timpul sau nu simti ca depui vreun efort, sau pe care le-ai face chiar si daca nu ai fi platit, doar pentru placerea de a le face ? Daca nu ai avea nici o constrangere ce ti-ar placea sa faci?…
  • De ce are lumea nevoie? – Ce schimbari ai vrea sa vezi in jurul tau ? Unde simti ca ai deja o contributie sau ca ai vrea sa contribui ? Ce iti spun oamenii din jurul tau ca aduci in viata lor sau cum ii ajuta interactiunea cu tine? Pentru ce apeleaza la tine cel mai des colegii, prietenii, familia ? …
  • Pentru ce ai putea fi platit ? (sau daca esti deja intr-un loc de munca care iti convine in prezent, gandeste-te ce valoare ai putea aduce, in plus, fata de ceea ce aduci in acest moment si care ar putea fi recompensata, sub orice forma) – uita-te la activitatile pe care le-ai listat deja in rubricile precedente

La intersectia dintre aceste patru arii si in acord cu valorile tale, se afla ikigai-ul tau iar acest execitiu, de facut si refacut, poate fi un prim pas catre explorarea lui ! Si dupa cum spunea Ralph Waldo Emerson, calatoria este mai importanta decat destinatia ! 

Articol scris de către Nicoleta Marin, coach RoCoach. Pe Nicoleta o puteti vedea în seria de webinarii probono RoCoach denumite Critical lifeskills webinars. Afla mai multe detalii aici: https://coaching.ro/critical-lifeskills-webinars/

1 thought on “De la criza, in cautarea sensului pierdut: IKIGAI”

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to Top