Facilitare de echipa

Facilitarea este procesul prin care o persoana neutra, acceptata de catre toti membrii grupului si care nu are nicio putere de decizie formala, intervine in procesul de lucru pentru a ajuta grupul sa rezolve probleme si sa ia decizii cu scopul de a-i creste eficacitatea.

Eficacitatea poate fi privita din doua puncte de vedere diferite, care se inter-conecteaza. Pe de o parte ca membrii echipei sa functioneze corect si coerent impreuna, indiferent de obictivele de moment pe care si le propun. Pe de alta parte, facilitarea de echipa face ca echipa sa ajunga cel mai repede la rezultat fara consum inutil de energie, eliminand toate posibilele interferente.

Indiferent de tipul de proiect sau obiectiv, rezultatul cresterii eficacitatii grupului este faptul ca acesta isi creste abilitatea de a lucra impreuna, indiferent daca contextul se schimba sau ramane constant.

Facilitare de echipa, echipa, teamwork, coaching

Beneficiile facilitarii de echipa

Facilitarea elimina complet feedbackul compensatoriu (drumul catre iad este pavat cu intentii bune). Cu cât depui mai mult efort în încercarea de a îmbunătăți ceva, cu atât mai mult efort pare că e nevoie. Procesul de facilitare nu pune problema dependentei de ajutor exterior. Grupul este tratat de la inceput autonom si acest tip de interventie se poate replica foarte rapid in interiorul organizatiei.

Ceea ce face un facilitator de fapt este sa reduca la maxim viteza, in secvente bine controlate, ca sa permita tuturor elementelor sistemice si interdependetelor sa apara. Asta este si sfarsitul metaforei “merge si asa” care incurajeaza graba superficiala si a ideii ca este presiune prea mare de timp ca sa putem incetini ritmul.

Rezultatul acestui tip de abordare este in mod paradoxal cresterea vitezei de implementare a solutiilor sanatoase.

Afla mai multe

    Scroll to Top