Creșterea încrederii în sine și a asertivității sunt mult mai ușoare decât ai putea crede în mod normal. Atunci când oamenii spun că vor sa fie mai asertivi, de obicei se referă la două ipostaze:
- Cum pot să-mi cresc rezistența la presiunile ce vin din partea persoanelor excesiv de dominante?
- Cum pot să capăt mai mult control asupra situațiilor importante pentru mine?
Asertivitatea nu este un comportament natural și de aceea majoritatea oamenilor nu au învățat cum să fie asertivi cu persoanele din jurul lor, ci ei adoptă un comportament pasiv sau agresiv.
DE CE SĂ DEVII UN MANAGER ASERTIV?
Unul dintre cele mai importante beneficii ale a fi un lider asertiv este faptul că poți deveni mai încrezător în forțele proprii, vei înțelege mai bine cine ești și valoarea pe care o oferi.
În general, persoanele asertive:
- Sunt manageri buni. Ei fac lucrurile să se întâmple prin corectitudinea și respectul pe care îl arată coechipierilor lor și sunt tratați în același mod. De aceea, ei sunt plăcuți și văzuți ca lideri de către oamenii cu care lucrează.
- Negociază soluții ”win-win”. Ei pot recunoaște valoarea oponentului și pot atinge un teren comun într-un mod rapid .
- Sunt mai buni în rezolvarea de probleme și fac mai multe lucruri. Se simt împuterniciți să facă orice este nevoie pentru a găsi cele mai bune soluții la problemele pe care le întâmpină.
- Sunt mai puțin stresați și anxioși. Ei sunt încrezători și nu se simt intimidați sau victimizați când lucrurile nu se întâmplă așa cum și-au dorit sau planificat.
CUM SĂ-ȚI EVALUEZI NIVELUL DE ASERTIVITATE
Poți face asta prin evaluarea propriului tău comportament sau prin dialoguri cu cei din jurul tău.
Pentru a face asta de unul singur, răspunde sincer la întrebarea:
”Pe o scală de la 1 la 10 cât de dispus ești să vorbești cu cineva despre ceea ce dorești să obții?”
Astfel îți vei afla nevoia de a depăși frica și de a-ți exprima opiniile mai des.
O altă metodă pentru a afla care este nivelul tău de asertivitate este ca înainte de o ședință să-ți pui următoarea întrebare: ”Ce vreau să obțin din această ședință?”. După ședința evaluează rezultatul întrebându-te: ”Am obținut ce am vrut din această situație?”.
Dacă te găsești în situația în care ești reținut atunci când nu trebuie, întreabă-te ce nu spui sau de ce rămâi tăcut. Data viitoare când intri într-o situație similară, repetă ceea ce și cum vei spune. Îți sugerăm să începi cu 3 discuții dificile cu colegii tăi. Sau spune-ți că în următoarele 2 săptămâni dacă ești într-o discuție de grup, vei vorbi în primele 2 minute.
Schimbările incrementale aduc cu ele succesul.
Dacă ai succes, setează un alt obiectiv și ține-te de el. Dacă nu funcționează, nu renunța. Încearcă un alt obiectiv și abordează-l într-un mod relaxat.
Dacă vei folosi această tehnică simplă pentru o perioadă de timp, vei putea ține o evidență a succeselor tale, iar asta te va ajuta să îți dai seama dacă ai nevoie să-ți schimbi comportamentul și nivelul de asertivitate.
Dacă în urma evaluării descoperi că este necesar să devii mai asertiv poți învăța cum să faci asta prin identificarea nevoilor și dorințelor tale și prin exprimarea lor într-un mod pozitiv. Poți de asemenea, să înveți cum să spui NU, atunci când ai nevoie.
Cum își dezvoltă Andrei nivelul de asertivitate
Andrei, primind un obiectiv aparent imposibil de realizat de la managerul lui direct este conștient că pentru a atinge rezultatele dorite, are nevoie să-și dezvolte abilitătile de leadership personal, printre care și asertivitatea.
Fiind înscris în programul de dezvoltare Călătorie spre performantă, Andrei primește un telefon de la consilierul lui personal în dezvoltare care îl invită să participe la workshop-ul Tehnici Esențiale de Leadership: Modulul I – leadership personal, susținut de către Mihai Stănescu.
În cadrul acestui workshop, Andrei a descoperit că pentru a-și dezvolta abilitățile de leadership personal și de asertivitate, el trebuie să atingă 2 din 3 dimensiuni ale acestui tip de leadership:
- Atitudinea față de alții – să învețe că pentru a face performanță este necesar să înțeleagă faptul că toți colegii săi sunt la fel de importanți ca și el, iar în caz contrar coechipierii săi se vor îndepărta de el, iar ca urmare vor scădea șansele ca ei să îl susțină pe Andrei în demersurile și proiectele sale;
- Auto-măiestria – să se dedice controlului minții sale, a gândurilor sale, pentru a-și limpezi mintea, a lua decizii rapid și eficient. Prin asta capătă mai multă încredere în sine și își reduce din nivelul de stres și anxietate provocate de către cerințele rolului său.
Prin exercițiile practicate în cadrul workshop-ului, Andrei a reușit să-și clarifice obiectivul primit de la managerul său direct, a planificat folosind factorii cauzatori și activatori cum să atingă acel obiectiv într-un mod cât mai eficient, iar prin dezvoltarea tehnicilor de asertivitate, a reușit să-și dezvolte abilități cheie pentru a le folosi cu coechipierii săi pentru a fi mai performanți.
În concluzie:
Poți folosi tehnicile de comunicare asertivă pentru a te ajuta să comunici mai ferm și mai direct sentimentele și dorințele tale, dar îți reamintim că nu se va intampla asta peste noapte. Practicând aceste tehnici în mod frecvent, îți vei crește încrederea în tine și vei descoperi că ești mai productiv, eficient și mai respectat de către coechipierii tăi.
Cum îți mai poți crește încrederea în forțele ? Simplu! Trimite-ne un mesaj și programează-ți o discuție probono de explorare cu unul dintre coach-ii noștri și vedem cum te putem ajuta! Te poți programa aici: https://coaching.ro/coaching-de-criza/