Leadership-ul pozitiv are viziune

Companiile din întreaga lume se luptă cu alegerea persoanelor potrivite în poziții care necesită abilități de leadership. Influența acestora asupra grupului pe care îl conduc determină funcționalitatea eficientă a companiei în care activează. Există o nevoie puternică de a recruta lideri care pot schimba jocul și care pot aduce un plus mai mare culturii organizaționale.

În aceste condiții, un lider are nevoie de mai mult decât abilitatea de a se face ascultat sau de a împărți task-uri. Un studiu recent, făcut de către cei de la Development Dimension International, a descoperit care sunt principalele abilități pe care ar trebui să le aibă un lider pentru a putea conduce eficient: gândirea independentă (30% la nivel global, 42% în Europa), gândirea strategică și creativă (20% global versus 23% Europa), capacitatea de a se conduce pe sine și pe ceilalți (16% global versus 23% Europa), planificarea și anticiparea (16% global versus 15% Europa).

Viziune

Când vorbim de gândirea strategică intervine nevoia unei viziuni corecte care să îi motiveze pe cei care fac parte din echipă. Sănătatea acestor organizații este dată de viziunea corectă a celui care le conduce. Când liderii împărtășesc o viziune puternică, se produc schimbări pozitive în gândirea și comportamentul celor care îl urmează. Astfel, se creează leadership-ul pozitiv, care aduce de la sine rezultate mult mai bune în activitatea companiei și care pune bazele unei culturi organizaționale puternice și motivante.

Ca oricare element de planificare care stă la baza unei organizații, și viziunea trebuie să aibă anumite trăsături pentru a fi aplicată corect: este înrădăcinată în trecut, adresată viitorului și funcționează împreună cu realitățile cotidiene. Ea reprezintă definiția liderului și tot ce acesta este, în esență. Pentru a conduce sănătos, definește-ți viziunea.

Direcție

Viziunea clară a unui lider constituie de cele mai multe ori un avantaj competitiv pentru organizația în care acesta activează. Aceasta este formată dintr-un set de credințe, activități, valori și obiective care trebuie comunicate prin claritate și pasiune. Aceste trăsături sunt cele care definesc direcția liderului și îi dau valoare. Liderii își lasă amprenta asupra organizației pe care o conduc și îi dau nuanțe construite după propriile idei și credințe. Ei acționează în măsura în care viața i-a educat și după drumul pe care l-au urmat până la punctul în care au preluat conducerea organizației. Toate aceste credințe trebuie să dea direcția viziunii tale. Stabilește concret direcția către care te îndrepți.

Acțiune

Viziunea personală a unui lider este concentrată pe acțiune. Când acesta își trasează un plan de acțiune concret, viziunea sa este aproape de îndeplinire. Acțiunile pe care acesta și le propune și le organizează sunt cele care vor duce către îndeplinire viziunea inițială.

Acesta este un factor esențial pentru a păstra atenția asupra a ceea ce contează cel mai mult pentru organizație. Pentru a funcționa sănătos, organizația trebuie să își îndeplinească obiectivele setate inițial. Pentru obiective împlinite este nevoie de acțiuni concrete, comunicate corect și începute cât mai curând. Fii un om de acțiune! Nu procrastina!


Inspirație

Povestea unui om și experiența sa de viață se răsfrâng asupra organizației pe care acesta o conduce. Fiecare decizie pe care liderul o ia are în spate un exemplu de „am fost acolo” sau „am făcut acest lucru”. Oamenii cred în povești și în ceea ce poate fi trigger-ul care le schimbă viața, fie personală, fie profesională. Cei care vorbesc din suflet și își spun povestea sunt cei care au reușit. Puterea exemplului personal este cea care inspiră oamenii să munte munți.

Romanul lui J.K. Rowling, Harry Potter, a fost cândva o viziune, John F. Kennedy a avut o viziune prin care a trimis un om pe lună, Steve Jobs și-a imaginat iPod-ul sau iPhone-ul. A existat mereu acel „ dar dacă”. O sintagmă care a mișcat fiecare colțișor de lume într-un mod sau altul. Fii un visător! Vei deveni inspirația echipei tale.

Motivație

Un lider motivat inspiră. Un lider vizionar creează vise în mintea celor care îl urmează. Unul dintre cele mai grele etape către succes este să ne păstrăm motivația și cel mai sănătos este să o căutăm în cei care ne înconjoară. De aceea, un lider trebuie să trezească idei, emoție și dorința de a reuși, în echipa lui. El este cel care trebuie să îi mențină pe drumul corect către împlinirea viziunii pe care acesta o vede și o insuflă.  Fii inspirația pe care alții o caută!

Lumea aceasta a cunoscut mulți lideri. Oameni care au schimbat vieți, comunități, organizații etc. Au inspirat prin ambiție, rezultate și capacitatea lor de a da înapoi comunității, de a împărtăși viziunea lor asupra unor aspecte cotidiene. Au avut puterea de a convinge oameni că viziunea lor merită urmată. Acești oameni, la urma lor, au muncit pentru o viziune în care au crezut. Împreună cu liderii care i-au inspirat au pus bazele unor viziuni acum îndeplinite.

De aceea, pentru a afla cum să creezi o viziune comună în organizație, care poate mișca și motiva oamenii pentru a depăși orice obstacol, te invităm la workshopul: Cum să creezi o viziune comună în organizație. Află mai multe detalii aici.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to Top