Femeia leader, demontarea unor prejudecăți

În cadrul workshop-ului cu tema ”Atuurile feminine, în leadership-ul actual!”, susținute de doi dintre cei mai experimentați coach RoCoach, Cristina Dobre și Cristina Predoiu, am încercat să oferim câteva răspunsuri la întrebări precum:
  • Care sunt atuurile feminine pe care ne putem baza oricând și cum le putem folosi în avantajul nostru
  • Mai sunt modele pe care să le urmăm sau recreăm propriile noastre modele?
  • Cum ne găsim acel echilibrul care să ne ajute să fim încrezatoare în noi înșine, în alegerile pe care le facem, în deciziile și acțiunile noastre?

Tema a fost aleasă în contextul actual, când autenticitatea și cunoașterea de sine contează mai mult ca oricând, când se vorbește despre inteligența emoțională ca și competentă de leadership, când modul și mijloacele prin care creăm, comunicăm, învățăm, se dezvoltă mai repede ca niciodată.

Iată câteva dintre concluziile desprinse din prezentările susținute de cei doi coach RoCoach.

Chiar dacă ne-am obișbuit cu ideea că bărbații frumoși și înalți sunt promovați mai ușor și chiar se crede că sunt mai deștepți, statistic vorbind, o femeie, și mai ales dacă este și frumoasă, nu are o viață ușoară la locul de muncă. Cu toate acestea, din ce în ce mai multe femei, se evidențiază în zona de leadership, antreprenoriat, zona artistică sau aleg funcții publice, de conducere. Cu siguranță, ceva s-a schimbat!

Toată lumea a fost de acord că, spre deosebire de bărbați, femeile atractive nu benefiacă de aceleași beneficii, fără să treacă prin multe încercări și peste mai multe obstacole, de multe ori, cu tentă sexuală.

Un studiu realizat de un profesor din America, în urmă cu 4 ani, a relevat faptul că femeile frumoase sunt percepute, de către bărbați, ca fiind mai puțin sincere, mai puțin demne de încredere, ca lideri, și mai demne de a fi concediate, față de femeile cu aspect mai obișnuit. Ba mai mult decât atât, femeile extrem de atractive pot fi foarte periculoase.

Iată cum este dată peste cap percepția stereotipului că femeile mai atractive se descurcă mai bine în obținerea unui loc de muncă sau a unei promovări.

Aceste cercetări arată că, chiar și astăzi, bărbații, încă, acordă o valoare mai mare atractivității fizice.

Dar, realitatea recentă ne arată, totuși, că, profesionalimul, competența sau expertiza nu sunt în dezacord cu frumusețea fizică.

De cele mai multe ori, femeile intră în competiție unele cu altele și asta pentru că se simt amenințate de femeile frumoase și deștepte. De multe ori, aceste femei întâmpină mai multe obstacole în mediile în care sunt mai multe femei sau când factorul decizional este o femeie.

Dar, nu-i așa, femeile găsesc întotdeauna soluțiile și puterea de a dovedi faptul că frumusețea este congruentă cu inteligența, cu profesionalismul, cu un cartacter puternic!

De cele mai multe ori, când o femeie ajunge într-o poziție de conducere, frumusețea ei devine o responsabilitate. Și aste pentru că stereotipurile ne spun că o femeie nu poate să fie și frumoasă, și deșteaptă. Dar, din păcate, vedem cu ochiul liber că, acest lucru este mult mai adevărat pentru femei, decât pentru bărbați.

Din fericire, sunt și companii care mizeaza tocmai pe carisma unui manager femeie, care, prin aspectul său fizic, poate atrage mai multă înțelegere, amabilitate, cordialitate din partea angajaților și din partea partenerilor.

Cu toate acestea, cel mai recent studiu ”Fortune” arată că doar 8,8% din companiile din Top Fortune 500 au, în rolul de CEO, femei și doar 11% dintre companiile din Top 1.500 S&P au femei, în poziții de conducere. Deci, femeile din poziții executive sunt în minoritate.

Datele analizate de 155 de țări, care adună informații statistice despre femeile aflate în poziții de leadership, arată că, în medie, doar 31% dintre angajate reușesc să obțină astfel de posturi și doar în arii precum educația (46 %), îngrijirea personală sau wellbeing (45%), unde situația este ceva mai echilibrată. Totuși, potrivit specialiștilor, vestea bună este că procentul femeilor aflate în funcții de conducere crește de la an la an, chiar dacă schimbarea se produce lent.

În același timp, este adevărat că, dacă o femeie se bazează doar pe atractivitatea naturală, în loc să se dezvolte, ca un individ complet, este clar că se pregătește pentru o dezamăgire pe termen lung.

Studiile ne arată că standardul de frumusețe afectează mai mult femeile, decât bărbații. Și este limpede de ce lucrurile stau așa. În mod tradițional, când vine vorba despre stima de sine, femeile se bazează mai mult pe aspectul lor frumos și pe capacitatea lor de a atrage bărbați. În timp ce bărbații arătoși își bazează auto-aspectul, stima de sine, pe prestigiul ocupațional, puterea și venitul lor, precum și pe atractivitatea lor fizică, dar asta nu înseamnă, implicit, că o femeie frumoasă este egoistă, superficială, ci o persoană care încearcă să își pună în valoare toate calitățile personale.

Aici intervine, din nou, modul în care o femeie frumoasă se educă, învață să se pregătească și să acționeze în mod proactiv pentru a nu lăsa să se înrădăcineze aceată prejudecată, să privească obiectiv și nu doar în plan personal, știind asftel să își aleagă instrumentele potrivite, în primul rând pentru o acțiune proactivă și nu reactivă.

Deci, până la urmă, cercetările ne spun că prezența femeilor în structurile de conducere din organizații aduce cu sine multe avantaje.

Flexibilitatea, adaptarea rapidă, agilitatea, comunicarea autentică cu coechipierii, orientarea spre performanță. Toate acestea contribuie la construirea unei organizații rezistente în fața provocărilor care intervin pe parcurs.

Pe scurt, punctele forte ale unui leadership feminin sunt:
  • Adoptarea stilului de leadership transformațional
  • Focalizarea pe sarcini
  • Promovarea cooperării și colaborării
  • Orientarea spre comunicare constructivă
  • Crearea unei atmosferi colegiale
  • Utilizarea flexibilității
  • Deschiderea către inovație

Noi, la RoCoach, lucrăm de peste 18 ani cu femei în roluri de leadership și le ajutăm să își dezvolte încrederea în propria viziune.

 

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to Top