coaching-echipa-cum-functioneaza

Cum funcționează coaching-ul de echipă

Cu 19 ani în urmă când am început activitatea noastră cu diverse echipe din organizațiile de business, coachingul de echipă era o adevărată noutate pentru mulți lideri. Conceptul de coaching de echipă era destul de vag înțeles. Acum însă, am reușit să câștigăm încrederea celor cu care am colaborat de-a lungul timpului. Și știi tu, încrederea este cea mai de preț monedă care într-adevăr are greutate în timpurile noastre. N-am făcut nici o vrajă cu efecte magice. Doar prin muncă continuă, prin livrare de expertiză calitativă, prin metode verificate și testate am reușit să performăm. Cu alte cuvinte, am reușit să punem la treabă potențialul echipelor cu care am colaborat. Acestea, la rândul lor, au reușit să fie mai eficiente și mai productive. Astfel, organizațiile cu care am avut tangențe au fost cu un pas înaintea altora. Companiile au devenit mai dinamice, au început să inoveze mai repede și desigur, au devenit mai profitabile. 

Noi știm că în prezent totul se schimbă cât ai clipi în lumea afacerilor. Tu nu poți controla acest fapt. Însă, ceea ce poți face este să te concentrezi pe cei cu care lucrezi. Să pui prioritate pe dezvoltarea oamenilor din cadrul companiei. Altfel spus, pentru a face față schimbărilor care se întâmplă cu viteza luminii, investiția în oamenii din organizația ta este soluția cea mai bună. Mai mult, acest mod de a vedea lucrurile va avea efecte pe termen lung. Un astfel de mod de a vedea lucrurile duce la succes. Prin urmare, în acest articol ne propunem să explicăm ce este coachingul de echipă, cum funcționează, ce efecte are și de ce a devenit un must pentru organizațiile de business din prezent. 

Ce se întâmplă în organizații? 

De-a lungul anilor, organizațiile s-au concentrat pe îmbunătățirea productivității, punând accent  pe angajatul individual. S-au cheltuit mari sume de bani pentru opțiuni de gestionare a performanței. Însă, investiția respectivă a fost pe deplin dezamăgitoare. Prin urmare, în căutarea unei performanțe mai bune și mai palpabile, organizațiile au apelat la echipe ca mijloace pentru a oferi rezultate mai bune în afaceri. Din perspectiva noastră de la RoCoach, schimbarea are sens, deoarece echipele, lucrând împreună, pot realiza ceea ce indivizii pur și simplu nu au capacitatea să facă singuri. Nu degeaba se spune: unde-i unul nu-i putere, unde-s doi (sau mai mulți în cazul nostru) puterea crește. 

Aceasta este o generalizare destul de îndrăzneață și, desigur, există excepții. Există momente în care un grup de lucru este perfect suficient pentru a atinge un anumit obiectiv. Dar, ca strategie organizațională, există avantaje clare atunci când echipele excelează. Există o putere enormă în colaborare, iar organizațiile sunt dornice să profite de această putere pe o piață globală cu evoluție rapidă, extrem de competitivă.

La urma urmei, am fost cu toții în echipe. Știm cum e când merge bine și când nu prea. Știm care sunt blocajele și simțim când nu e ceea ce trebuie. Noi am văzut multe situații în care organizațiile și, în special, liderii de echipă se trezesc la o realizare foarte deranjantă: majoritatea echipelor sunt foarte puțin performante. Pur și simplu nu își ating potențialul. Cauzele din spatele acestei realități triste sunt diverse: poate fi o cultură toxică sau poate fi birocrația prea mare sau poate e o perioadă de incertitudine per general cauzată de factori externi (pandemia spre exemplu). Însă, aceste cauze nu reprezintă o sentință pentru echipele din organizații. Noi suntem mai mult decât convinși de acest fapt. 

De obicei, organizațiile și liderii de echipă acționează în două moduri când se confruntă cu echipe slab eficiente. O modalitate constă în faptul de a identifica membrii echipei care trag în jos pe ceilalți pentru a-i înlocui cu alte persoane mai potrivite. Este o abordare a piesei de schimb. Adică se înlocuiește o piesă „uzată” cu alta nouă. Însă din experiența noastră, această decizie de înlocuire va avea o amprentă negativă asupra performanței echipei. 

Un alt mod de acțiune în raport cu echipele mai puțin eficiente este organizarea diferitor sesiuni de team building-uri. E adevărat că acestea au un impact semnificativ la nivel emoțional și că poate crea o legătură extraordinară între membrii echipei. Însă, impactul este de scurtă durată. Acesta începe să se diminueze odată cu revenirea oamenilor la muncă. Altfel spus, oamenii rămân cu foarte puțin, cu excepția poveștilor minunate care sunt uitate în curând odată ce au revenit la vechea rutină.

Același lucru este adesea adevărat și pentru coaching. Fără o structură care să integreze coachingul în noul comportament al echipei, rezultatele acestuia se pierd în scurt timp. Fără noi practici, noi obiective pe care membrii echipei trebuie să le atingă și acțiuni de care să răspundă, membrii echipei sunt tentați să revină la vechile lor obiceiuri. 

Un alt mod în care organizațiile au abordat problema performanței echipei a fost investiția în dezvoltarea doar a liderului de echipă. Ideea este că îmbunătățind competențele de conducere a liderului, acesta la rândul lui va contribui semnificativ la eficientizarea echipei pe care o conduce. Cu siguranță, un lider bun aduce plus valoare întregii echipe. Însă întrebarea este: „Poate întreaga echipă să performeze dacă investiția are loc doar în dezvoltarea liderului?” Nu. Spre exemplu, un lider de echipă ar putea fi sau ar putea învăța să fie un comunicator excelent. Însă, dacă membrii echipei nu posedă aceste abilități de comunicare, rezultatele echipei nu vor arăta diferența. Totodată, un lider de echipă ar putea fi un maestru al responsabilității personale, dar dacă echipa nu își asumă responsabilitatea, aceasta nu își va atinge potențialul.

Conducerea este cheia performanței unei echipe. Acest lucru este absolut adevărat. Dar la sfârșitul zilei, organizația va măsura performanța întregii echipe. În loc să lucrezi prin liderul echipei și să speri că efortul se va transfera către echipă, este mai logic să începi cu echipa în primul rând. Este mai direct și mai eficient.

Ce este coachingul de echipă? 

Coachingul oferă structura, sprijinul și abilitarea care permit echipelor să învețe, să practice și să integreze un nou comportament în timp. Aceasta este puterea inerentă a coachingului la baza sa. În calitate de coachi, știm că nu cunoștințele noi vor influența echipele. O nouă conștientizare este importantă, aceasta fiind un nou comportament care creează schimbări durabile. A deveni o echipă mai eficientă, mai colaborativă și a îmbunătăți capacitatea unei echipe de a furniza rezultate este un proces de schimbare. Schimbarea, așa cum știm cu toții din experiența personală, nu este ușoară. Însă ea se poate întâmpla atunci când este bine gestionată și coordonată. 

Coaching-ul este eficient deoarece funcționează pe abilitățile de bază care oferă rezultate vizibile. Scopul final este performanța îmbunătățită a echipei care este măsurată de echipă sau de organizația însăși. Dar, din punctul de vedere al coachilor, accentul nu se pune pe rezultate, ci pe o echipă care poate face față cu succes unei game largi de provocări. Și știi prea bine că în prezent provocările au devenit din ce în ce mai diverse, mai multe care implică mult efort pentru a putea să le faci față.

Coachingul de echipă trece prin trei faze. În primul rând este vorba despre descoperire și evaluare a echipei. Această etapă are rolul de a face un autoportret al echipei. Rezultatele evaluării sunt furnizate într-o sesiune de coaching a echipei concepută pentru a implica echipa într-o conversație sinceră despre „Ce funcționează?” și „Ce trebuie să se schimbe?”. Rezultatul acestei faze inițiale de descoperire și evaluare este un plan de acțiune. A doua fază constă în sesiune de coaching cu fiecare membru din echipă sau în grup folosind metodele testate de-a lungul timpului. Nu este vorba despre discuții generale sau abstracte. Sunt conversații care descriu interacțiunea actuală, specifică echipei, care apare în comportamentul vizibil al echipei. Apoi se creează pașii de acțiune și responsabilitățile pentru a sprijini schimbarea și noile modalități de a lucra împreună eficient. Concentrându-se pe probleme reale, coachingul are beneficii semnificative și în timp util. În fiecare zi, echipa se concentrează pe conținutul unei probleme exacte și în acele momente are loc conversația. Atunci prind aripi noile comportamente și noile abordări ale situațiilor problematice din echipă. În ultima fază are loc măsurarea rezultatelor. Atunci se culeg roadele muncii noastre. 

Beneficiile coachingului pot fi traduse în termeni precum: 

  • Performanțe îmbunătățite ale echipei 
  • Creșterea veniturilor pentru companie 
  • Echipa devine mai eficientă, mai colaborativă, mai rezistentă la provocări 
  • Se pun în funcțiune toate resursele a fiecărui membru din echipă 
  • Echipele devin din ce în ce mai autosuficiente
  • Cultură îmbunătățită 
  • Se produce efectul de spillover – odată ce o echipă a început să performeze, celelalte echipe vor fi simți efectele benefice și asupra lor

În loc de concluzie: 

Aici vrem să răspundem la întrebarea: de ce tu ai alege coachingul de echipă și nu pe cel individual? Ca răspuns îți propunem să îți imaginezi că ai de făcut un puzzle (acest puzzle fiind activitatea ta zilnică). Și tu singur dacă vrei să îl faci, chiar dacă te pricepi foarte bine, te va costa mult timp și mulți nervi până îți dai seama cum trebuie aranjată fiecare piesă pentru a vedea imaginea de ansamblu. În echipă ar fi mult mai simplu. Fiecare membru din echipă poate vedea ceea ce tu nu ai capacitatea (chiar dacă uneori nu-ți place să crezi asta). Imaginează-ți pentru o secundă că oamenii cu care faci tu acel puzzle se ajută unii pe alții când lipsește o piesă. Comunică între ei pentru a câștiga timp și resurse cât lucrează la el. În final munca pe care tu singur intenționai să o faci a durat de 5 ori mai puțin decât ai fi făcut-o singur. Așa e și cu coachingul. Atunci când doar liderul este implicat în proces, nu mereu poate avea un impact semnificativ asupra întregii echipe. Poți fi tu cel mai responsabil, bun comunicator și un lider cu skill-uri excepționale, însă atâta timp cât echipa cu care lucrezi nu a avut parte de investiții în direcția asta, lucrurile vor stagna. Până la urmă chiar dacă tu știi cum să faci față provocărilor, dar echipa nu are această capacitate, consecințele vor fi suportate de toți. Organizațiile nu înseamnă doar lideri și conducere bună, înseamnă colaborare între mulți indivizi, echipe, departamente. Prin urmare, coachingul echipelor are o putere mai mare și mai palpabilă asupra întregii organizații. Noi îți propunem să programezi o discuție de explorare cu un consilier în dezvoltare aici: https://coaching.ro/servicii/dezvoltarea-echipei/ în care să participi tu și echipa ta. Acesta este primul pas către succesul alături de echipa ta!

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to Top