Champion, Coach, Manager

Cu ce îl ajută un „antrenor” pe un antreprenor?

Principalele 10 beneficii ale coaching-ului pentru antreprenori.

Ele sunt valabile în orice stadiu al dezvoltării afacerii sau afacerilor, de la începutul lor (start ups) până în perioada de maturitate. Aşadar, ce poate face un coach pentru tine, un antreprenor român? Deşi formulate la modul general, răspunsurile sunt rodul a celor de 16 ani de experienţă pe care îi am livrând coaching către antreprenorii romani.

  1. Te poate ajuta să îţi creezi o viziune a destinaţiei afacerii tale, în 3, 5 sau chiar 10 ani. Mai mult decât atât, având în vedere că rolul coach-ului este să se poziţioneze în viitorul clientului, vom formula aceasta viziune folosind prezentul. De ce? Pentru a genera în tine energia necesară propagării constante şi accelerate către visul tău de împlinire personală şi succes în afaceri.
  2. Vei ajunge în sfârşit să îţi formulezi un plan de afaceri coerent şi funcţionabil, însoţit de o strategie eficientă de comunicare, marketing şi vânzări. Mulţi dintre antreprenorii pe care i-am întâlnit nu îşi scriu un plan de afaceri din simplul motiv că pare un efort fără nici un beneficiu. Neavând un plan, nici nu au ce să urmărească, să îmbunătăţească şi nici la ce să se raporteze. Prin coaching, îţi vei planifica exact dezvoltarea afacerii şi îţi vei găsi poziţionarea ta unică, potrivită pe piaţă.
  3. Pare incredibil, dar vei învăţa să pui în mişcare un proces de marketing şi vânzări care va aduce rezultate aproape fără efort. Imaginează-ţi că îţi poţi crea nişa ta şi numai a ta, în care clienţii te pot privi ca fiind expertul aflat întotdeauna la dispoziţia lor, cu soluţii mai bune decât s-ar putea ei gândi vreodată! Doar stabilindu-ţi o nişă, îţi poţi creşte afacerea natural şi cu mai puţin efort.
  4. Vei învăţa de la tine însuţi cum să îţi setezi obiective care chiar sunt potrivite pentru ritmul tău. Ce vrei cu adevărat să se întâmple cu afacerea ta? Te voi ajuta să îţi găseşti cel mai sincer şi frumos răspuns, ieşind complet din îngrăditurile lui “trebuie să fac ăia, să obţin ailaltă, etc.” Când ceea ce faci se bazează pe ceea ce crezi într-adevăr ca fiind bine, coaching-ul spune că eşti aliniat. Cu valorile şi principiile tale, cu lumea şi cu acţiunile din prezent. Cunoşti o sursă de energie personală mai puternică?
  5. Odată stabilite şi clare, îţi vei atinge obiectivele de business mult mai rapid. De ce? Pentru că ai pe cineva care te ţine responsabil de deciziile pe care le iei, săptămână de săptămână, luna de lună, an de an. În acest fel vei face o economie notabilă în privinţa celei mai importante resurse: timpul. Împreună cu coach-ul tău vei învăţa să fii mai eficace, mai eficient şi mai productiv.
  6. Vei face mai puţine greşeli. Le spun de la început celor cu care lucrez: nu mai e nevoie să funcţionezi pe strategia străveche “încercare-eroare”. Imaginează-ţi cum este să ai un spaţiu de testare a oricărei decizii, idei şi strategii noi. Coach-ul tău este un partener bine calibrat în privinţa realităţii, fără ca aceasta să însemne că vei împărţi profitul cu el. El este un fel de “al treilea ochi”, având experienţa necesară acestui rol din contractele de coaching anterioare.
  7. Te vei dezvolta mai bine şi mai rapid decât credeai că este vreodată posibil. Coach-ul tău te poate ajuta să vezi lucruri de care e posibil să nu fii conştient, atât la cum îţi conduci afacerea, cât şi chiar la tine că persoană. “Punctele oarbe” (blindspots) sunt de obicei surse de creativitate şi de evoluţie. Un alt lucru pe care îl spun clienţilor mei este să nu fie surprinşi dacă pe parcurs vor renunţa la lucrurile sau chiar la oamenii faţă de care evoluează rapid. Vei avea noi limite şi îţi vei desena un drum plin de realizări.
  8. Implicit, te vei confrunta cu mai puţine greutăţi şi probleme de zi cu zi. Când ştii într-adevăr ce îţi doreşti de la business-ul tău şi de la oamenii din viaţa ta, când eşti conştient de limitele tale, lucrurile tind să se aşeze într-o ordine firească. Aşa îţi vei creşte rapid şi standardul de viaţă. Pentru că viaţa ta este mult mai mult decât o continua rezolvare de probleme presante.
  9. Vei produce mai mulţi bani, fiind concentrat pe un dublu standard: un număr de euro profit şi performanţa ta în a-l atinge. Coach-ul te va ajuta să îţi creezi o grilă a succesului, indiferent de tipul de business, de ce clienţi ai şi de cum evoluează piaţa în care funcţionezi. Iar grila va conţine şi indicatori de performanţă, pe care tu îi certifici ca fiind eficienţi. Vei face mai puţin efort, pentru că vei avea hărţi mai bune.
  10. Am lăsat la urma cel mai important beneficiu: autenticitatea. Ingredientul principal al fericirii este să fii ceea ce eşti, într-adevăr. Cu un coach, vei avea pe cineva întotdeauna atent în această direcţie, invitându-te constant să nu mai eviţi, să nu amâni, să spui ceea ce simţi şi crezi. Asta îţi va creşte stima de sine şi creativitatea. Vei învăţa să ai realmente grijă de afacerea ta, de oamenii tăi, să îi conduci pe un drum greu şi frumos. Unul dintre modurile mele favorite de a începe un contract de coaching antreprenorial este să creăm împreună un system autonom, care se poate întreţină singur şi aduce profit. Vei fi privit ca cel care poziţionează viitorul companiei, realizându-l în prezent.

 

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to Top