RoCoach

Pentru Coachi

Servicii recomadate: ♦Supervizarea si Mentoring in Coaching

Evenimente recomandate: ♦Serile de Coaching

Ce este supervizarea?

Supervizarea este descrisa uneori ca si relatia unui coach cu un mentor in coaching. Miezul acestei relatii este experienta directa. Supervizarea este un mod de invatare accelerata, bazata pe conversatii si puneri in act a situatiilor dificile pentru tine. Supervizarea este o alianta la cel mai inalt nivel etic si  profesional, cu scopul de a te ajuta sa oferi cel mai bun coaching posibil clientilor tai. Supervizarea este si un sprijin emotional, in conditiile unei practici care nu iti aduce inca rezultatele pe care ti le doresti din tot sufletul.

Asociatia de Coaching descrie supervizarea ca fiind: “un angajament formal pentru coach-i in care acestia isi discuta activitatea regulat, cu cineva care este experimentat in coaching si supervizare. Activitatea este aceea de a munci impreuna pentru a asigura si dezvolta eficacitatea efortului cu clientul. Programul supervizarii se refera la lucrul in comun al coach-ului si al supervizorului, bazat pe reactiile si comentariile acestuia.” si ca “un proces de mentinere standarde adecvate a livrarii de servicii de coaching. De asemenea, este un proces de sprijin. Supervizarea a fost numita uneori “Super Vizionare” pentru a demonstra ca nu este restrictive sau prescriptive, ci mai ales un proces de crestere a creativitatii.”

De ce ai nevoie de un supervizor / mentor-coach?

In primul rand, daca iti dezvolti competentele de coach:

- Vei avea oportunitatea de a reflecta impreuna cu altii asupra sedintelor tale de coaching si de a dialoga cu supervizorul si cu alti colegi despre clientii dificili. Astfel vom gasi impreuna cele mai bune optiuni pentru tine si clientii tai.

- Supervizarea te ajuta sa iti cresti volumul de contracte: Din ce in ce mai multe persoane si organizatii cumpara coaching de la coachii care fac dovada practicarii regulate a supervizarii. E si normal, orice profesie care are de-a face cu lucrul cu oamenii are nevoie de supervizare, implicit. Practic, la acest program sunt invitati si manageri de echipe, traineri, consultanti, profesionisti din HR, marketing, comunicare, PR, medici, psihologi, avocati, profesori, educatori, liber-profesionisti si in general toti cei care lucreaza cu oameni.

- Supervizarea conteaza in obtinerea de acreditari profesionale: Deja majoritatea organizatiilor mondiale de coaching insista puternic ca membrii lor sa primeasca supervizare profesionala in mod regulat, inaintea si dupa orice acreditare.

Beneficiile programului de supervizare:

- Te ajuta sa-ti aprofundezi constienta si sa iti intaresti abilitatile tale in coaching

- Iti asigura practica din punct de vedere etic si deontologic

- Te ajuta sa iti cresti increderea si sa iti exprimi creativitatea

- Creaza un mediu asigurativ, in care poti explora provocarile legate de clienti

- Te face atent la etica din coaching si te invata cum sa-i gestionezi complexitatea

Functiile programului de supervizare:

1.  Functia de resursa a supervizarii este modul in care relatia de supervizare raspunde la impactul mental, emotional si spiritual pe care clientul – individual sau colectiv – il produce in universul coach-ului. Cu ajutorul acestei laturi fundamentale a procesului de supervizare, coach-ul devine constient de cat si cum a fost si este influentat de gandurile nerostite, de emotiile si de credintele clientului. Implicit, va sti intotdeauna cum sa (re)actioneze in modul cel mai potrivit contextului in care acestea apar. Aceste elemente de relatie sunt fundamentale, esentiale in coaching-ul de inalta performanta: impreuna cu supervizorul, coach-ul capata siguranta claritatii si se detaseaza de reactii neconstientizate la cuvintele clientului.

2.  Functia calitativa este centrata pe controlul calitatii in lucrul cu oamenii. Supervizorul poate si trebuie sa devina co-responsabil in controlul calitatii, oferind strategii si optiuni verificate in realitate pentru coach, optiuni cu ajutorul caruia coach-ul va avea un impact pozitiv sensibil mai mare, in timp. Procesul de supervizare in coaching creaza spatii de constientizare in persoana coach-ului, iar acestea determina intelegerea punctelor slabe/oarbe si lucrul cu ele. Bineinteles, un coach care isi cunoaste punctele slabe isi dezvolta capacitati si abilitati care il centreaza si il intaresc la intalnirea cu orice situatie apartinand clientilor sai.

3.  Functia etica a supervizarii in coaching consta in stabilirea unui cadrul ferm al dezvoltarii, impreuna cu clientul. In comunitatea de coaching din Romania, ansamblul de practici legate de etica profesionala este deocamdata unul teoretic. Implicit, este dificil sa ne asteptam la rezultate de mare impact ale coachilor cu clientii, rezultate care propulseaza aceasta profesie catre locul pe care si-l merita in societate. Prin crearea unui spatiu etic, curatat de influentele practicilor pseudo-profesioniste, coach-ul invata sa isi invete clientul un parcurs al dezvoltarii personale si profesionale care conduce catre rezultate pe termen lung.

Testimoniale Grupul de Supervizare:

“Când am ales să vin în supervizare deși lucram la niște contracte corporate pe terminate n-aveam semnat niciunul nou, mă simțeam limitat și confuz. La momentul scrierii acestui text am semnat mai multe contracte, am încă vreo câteva la care am făcut ofertă iar coaching-ul meu este mai subtil, mai rafinat și are mult mai multe valențe.”

Ioan Nicuț, CPCC, CSC

InspiredAchievement.ro

“Sesiunile de supervizare sustinute de Mihai m-au ajutat sa inteleg mult mai bine ce inseamna un proces de coaching eficace, in care coach-ul sustine clientul pentru a trece dincolo de continutul preocuparii lui de moment, pentru a avea acces la resuresle lui interioare nebanuite care sa il sprijine sa obtina rezultatele si performanta dorite si pentru a trece la actiune.

Am avut ocazia sa transform contextul si prezenta, sa descopar si sa impartasesc noi tehnici si metode de lucru, impreuna cu alti profesionisti din domeniu, intr-o atmosfera de siguranta, incredere, umor  si angajament pentru devenirea noastra ca profesionisti.

Recomand cu caldura tuturor celor care vor sa isi creasca nivelul de performanta in coaching sa participe la un astfel de program.”

 Costel Coravu ACC ICF

Harmony & Business Coach

Din punctul meu de vedere, supervizarea cu Mihai a fost un proces sustinut  si provocator de coaching, mentoring si consultanta(“3 in 1”:)!) , in urma caruia  mi-am validat si dezvoltat competentele si abilitatile, conform standardului de excelenta impus de un” world class champion” in arena coachingului.

Gratiela Baias

“Grupul de supervizare condus de Mihai a fost creativ si profund. Au fost 10 sambete petrecute cu sens, intr-un grup de oameni cu care am rezonat prin preocuparea pentru excelenta in practicarea coachingului la nivel de maiestrie.
Pe parcursul celor 10 luni, atat in intalnirile de supervizare cat si in timpul de reflectie si de practica dintre intalniri am cladit, am demolat si am re-cladit abilitati, convingeri si valori, rafinandu-mi forma de expresie a identitatii mele de coach si de om totodata.
Am explorat in amanunt practica si businessul meu de coaching, am eliminat ne-necesarul si mi-am pus in valoare esenta in mod creativ.
Multumesc Mihai, multumesc colegilor!” 
Gabriela Gruianu-Gambra

Leave your comment

Required.

Required. Not published.

If you have one.